БГ следа в първия сигнал до Лаура Кьовеши – разбиха схема за кражба на 13 млн. евро ДДС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309447 www.24chasa.bg
Това е един от автомобилите, които са препродавани по схемата от Германия в Италия.

Схема за кражба на ДДС с българска следа разби германската полиция под ръководството на Европейската прокуратура във вторник.

Операцията е проведена в Германия и Италия, един адрес е претърсен и у нас
Операцията е проведена в Германия и Италия, един адрес е претърсен и у нас

Това е първият сигнал, подаден до институцията, ръководена от Лаура Кьовеши. Става дума за търговия с луксозни автомобили и ощетяване на бюджета на ЕС. Общо 46 адреса са претърсени - 28 в Италия, 17 в Бавария и един в България със съдействието на делегираните прокурори у нас.

Досега са доказани злоупотреби с 13 млн. евро. Арестувани са 10 души, съобщават от Европейската прокуратура. От баварската полиция уточняват, че 4-ма са арестувани в Германия и 6-има в Италия.

Престъпната група е действала в германския град Айхщат и в Милано. Членовете ѝ купували луксозни автомобили от германски автокъщи. Продажбата ставала с мним италиански дилър. Обявявали, че колите ще се изнасят в Италия, и затова сделката се освобождавала от плащане на ДДС в Германия.

Покупките са ставали чрез фиктивна компания в Германия. Частният купувач от Милано фалшифицирал продажбата на първоначалния дилър, който след това продавал колите на други италиански търговци на автомобили или физически лица на доста по-ниски от стойността им цени. За схемата са използвани верига от кухи дружества в страни от ЕС, включително и в България, за препродажба на автомобилите. Според разследващите са подавани фалшиви декларации за платени данъци върху продажбите, които след това са им били възстановявани.

Променяйки пазарната цена на колите, групата получавала огромни печалби. Част от средствата са прехвърляни в чужбина. Преводите били за по над 70 хил. евро.

Трима от десетте арестувани италианци имат връзки с мафиотската организация Ндрангета, уточняват от Европейската прокуратура. Покрай разследването за колите са арестувани още четирима души за трафик на наркотици. Иззети са 7 кг марихуана и хашиш.

Полицията в Инголщат съобщава, че при обиските са събрани обширни доказателства и няколко луксозни автомобила. Операцията е ръководена от европейски делегиран прокурор в Германия и изпълнена от отдела за криминални разследвания на полицейското управление на Северна Горна Бавария и от италианската финансова полиция.

“Случаят беше регистриран на 1 юни, когато Европейската прокуратура започна работа. Операцията показа ползата от службата за воденето на разследвания в няколко европейски държави едновременно. Вече няма тромави формалности за взаимна правна помощ, а бързи и решителни действия за ефективното възстановяване на щети”, казва Лаура Кьовеши. При посещението си в България на 10 юни тя обяви, че имена на обвиняеми ще бъдат оповестявани, когато влязат в съда, и че всеки е невинен до доказване на противното.