Развръзката за гражданството на Кирил Петков другата сряда (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309455 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Проф. Пламен Киров: Може

да се окаже, че никога не е бил

министър, а от правно нищо

не произлиза правно нещо

“Обявяването на указа на президента в частта му за назначаването на Кирил Петков за министър за противоконституционен би довело до това да се окаже, че той никога не е бил министър. Тогава как при изначална липса на държавен орган ще се запазят негови актове? Очевидно от правно нищо не може да произлезе правно нещо.”

Това казва в своето становище до Конституционния съд (КС) шефът на катедрата по конституционно право в СУ проф. Пламен Киров.

Във вторник от съда съобщиха, че ще обявят своето решение по делото за гражданството на бившия министър другата сряда. Докладчик е Таня Райковска.

По делото бяха събрани доказателствата. Сред тях са искането на Кирил Петков до Канада от 21 април, че желае да се откаже от гражданство, декларацията му от 10 май, че има само едно гражданство - българско. Както и уведомлението от посолството на Отава в Букурещ от 15 август, че вече не е техен гражданин.

Според президента делото трябва да бъде прекратено, защото Петков вече не е министър. На обратното мнение са проф. Даниел Вълчев и доц. Наталия Киселова.

В тяхна подкрепа е и становището на проф. Киров. Според него, ако президентската администрация е била активна, е можела да научи за двойното гражданство.

“Събраните доказателства налагат еднозначен извод. При назначаване на служебното правителство той е лице с двойно гражданство - българско и канадско”, посочва проф. Киров.