Вече почти не проверяват карантинираните по домовете - само по GSM

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309573 www.24chasa.bg

Имате въпроси във връзка с мерките срещу коронавируса? Ще ги зададем на институциите. Изпращайте ни ги на електронен адрес onlinevgb@ gmail.com или на тел. 02 942 2680 в делничен ден от 10 до 18 часа

Въпрос: Продължават ли проверките от РЗИ при карантина?

Поне едно обаждане от инспекторите на РЗИ получава всеки карантиниран - без значение дали е болен, или контактен на заразен с коронавирус.

Целта на обаждането е да се удостовери, че карантината се спазва и не е нарушена (в този момент), като с обаждането към един от членовете на дадено семейство може да се провери присъствието на всички останали, заявени при регистрацията на болния.

Обикновено в началото от РЗИ звънят, за да потърсят информация за контактните на карантинираните и техни телефонни номера, за да се свържат с тях и да ги уведомят. В повечето случаи обаче се разчита на отговорността на хората.

Поради недостиг на кадри посещения по домовете вече почти не се правят.

Има случаи обаче, в които медиците от Спешна помощ стават неволни “инспектори”. В столицата например има случаи, при които спешните медици се отзовават на сигнали за хора, почувствали се зле навън, и когато пристигнат при тях, проверка установява, че те са под карантина, която са нарушили. (24часа)