ЦИК: За гласуване на изборите не се изисква зелен сертификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309849 www.24chasa.bg
Снимка Румяна Тонева

Мерките, обявени от правителството срещу разпространението на COVID-19, няма да се отразят на изборния процес, уверяват от ЦИК, и уточняват, че от гласоподавателите няма да се изисква представянето на зелен сертификат, за да бъдат допуснати до секциите, съобщи БНТ.

"За момента, съгласно тази заповед на здравния министър, не е необходим зелен сертификат, за да се гласува в изборите на 14 ноември. Мерките не се различават по никакъв начин от мерките, които бяха одобрени за 11 юли. Затова ние вземаме и решение в изпълнение на тези мерки и определяме как ще тече изборният процес, но все още не сме взели това решение и изчакваме наближаване на изборите с оглед - ситуацията е динамична, ако има промяна в тези мерки, да може да бъдат отразени в нашето решение", каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Тя посочи, че 14 дни преди изборния ден хората, поставени под карантина, ще подават заявления за гласуване. Ще се образуват подвижни избирателни кутии, ще могат, ако има образувани в техния район, да подават заявления включително и в изборния ден да бъдат включени да гласуват с такава кутия, допълни Матева.