Здравният министър в Англия: Заразените с COVID могат да стигнат 100 000 на ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310123 www.24chasa.bg
Саджид Джавид Снимка: Ройтерс

Във Великобритания случаите със заразявания с COVID-19 могат да достигнат 100 000 дневно, предупреди министърът на здравепозването Саджид Джавид, но в същото време потвърди, че още няма планове в Англия да влезе в сила правителствения „План Б“ за справяне с евентуална криза през зимата, предава БНР.

Пандемията от коронавируса още не си е отишла. Ето защо, ако не се ваксинират достатъчно хора, е много по-вероятно да бъдат въведени ограничителни мерки в Англия, каза той на пресконференция на "Даунинг стрийт". Здравният министър обясни, че на този етап правителството няма да активира мерките в „План Б“, които включват задължително носене на маски и работа от вкъщи.

Джавид не смята, че националното здравеопазване в момента изпитва сериозни затруднения, но предупреди, че случаите на заразявания дневно могат да стигнат до 100 000. Вече осем дни поред в страната се отчитат над 40 000 новозаразени дневно. За последното денонощие те са над 49 000.

Някои от ръководството на националното здравепозване настояват правителството незабавно да въведе „План Б“, който включва също и ваксинационни паспорти, за да се избегне пандемична криза през зимата.

Междувременно Мароко забрани полетите от и за Обединеното кралство заради пандемията. Забраната влезе в сила в полунощ. Мароко прекрати въздушните си връзки с още две европейски държави - Германия и Нидерландия.