Наш учен във Франция: 86% от хората тук са ваксинирани, има много малко заразени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310197 www.24chasa.bg
Проф. Боян Христофоров

86% от населението на Франция е ваксинирано, каза проф. Боян Христофоров - един от водещите учени и специалисти с дългогодишен професионален опит в страната, пред БНТ. Сега ще ваксинират децата, за тях се предпочита ваксината на "Пфайзер".

Има много малко случаи на заразени, а пък още по-малко са смъртните такива. В момента мерките, които действат на територията на страната, са единствено маски на закрито и зелен сертификат или отрицателен тест в ресторанти, учреждения и болници.

Според професора хората спазват стриктно мерките, а ако някой е без маска, другите му напомнят да я сложи. Разбира се, там също има протестиращи и манифестации, но не срещу ваксините, а за правото на избор.

Свободни легла в болниците има, а малкото пациенти в тях са неваксинирани. Няма случаи на ваксинирани, които са хоспитализирани.

"Специално бяхме организирали зали, пълни с Ковид, сега вече такова нещо няма. Да кажем в една клиника ще има около 5-6 души, а в реанимация във Франция има 1000 души, но всичките тези хора са неваксинирани", коментира проф. Христофоров.

Той изрази съжаление, че има колеги, които са против ваксинацията.