Германските социалдемократи издигат свой член за председател на новия Бундестаг

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310231 www.24chasa.bg
Сградата на Бундестага Снимка: Ройтерс

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е номинирала депутатката от партията Бербел Бес за председател на Бундестага в състава му след федералните парламентарни избори на 26 септември, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

На изборите ГСДП победи с малка разлика консервативния блок ХДС/ХСС и ще разполага с най многобройната парламентарна група в 736-местния Бундестаг, предава БТА.

Очаква се първото заседание на долната парламентарна камара в новия й състав да се състои следващия вторник. На него трябва да бъдат избрани ръководни органи, вкл. председател. По традиция в Германия победителят в изборите получава най-високия парламентарен пост, а членове на останалите партии стават заместник-председатели на Бундестага.

В досегашния си състав Бундестагът се оглавяваше от ветерана консерватор Волфганг Шойбле, бивш финансов министър. Седемдесет и девет годишният Шойбле е най-дълго служилият член на Бундестага - от 1972 г.

53-годишната Бербел Бес е член на Бундестага от 2009 г. Тя е била заместник-председател на парламентарната група на своята партия и неин говорител по здравни въпроси, образование и наука.