Отмениха честванията за освобождението на Родопите заради пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310336 www.24chasa.bg
Изглед към Смолян СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Заради усложнената епидемична обстановка в страната ръководството на община Смолян отмени честванията по случай 109 години от освобождение на Родопите и празника на града, съобщи БНР.

Празничната програма по повод освобождението на Родопите е отменена. Ще бъдат поднесени само венци и цветя пред паметника костница на „родопската Шипка“ и на паметника на полковник Владимир Серафимов - освободителят на Родопите.

„Всяка година по традиция на 22 октомври аз и семейството ми посещаваме „родопската Шипка“, за да засвидетелстваме почитта си към героите паднали за освобождението на нашия край. Заради пандемията тази година разбрах, че честванията са отменени. Научих за изложбата „Родопско величие“ в музея, която с нетърпение очаквам да разгледам и да прочета биографията на хора, свързали завинаги името си с Родопите“, каза жител на Смолян пред радиото.

"На кой му е до празник в тези труди времена? Изпитание след изпитание. Да, ще има неколцина, които ще поднесат венци и цветя пред паметниците, ще отдадат почит на героите, на които са признателни, но точно днес на 21 октомври, когато в Родопите отбелязваме годишнина от освобождението се налагат нови мерки, ограничаващи свободата ни. Няма как да празнуваме, щом в душите ни не е леко и празнично“, обясни негова съгражданка.