Георги Панайотов в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на членките на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310431 www.24chasa.bg
Министър Георги Панайотов

Министър Георги Панайотов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе днес и утре в Брюксел.

На форума ще бъдат разгледани редица ключови въпроси от дневния ред на НАТО. Усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, Афганистан и усилията в борбата с тероризма, както и сътрудничеството между НАТО и ЕС ще бъдат сред темите на срещата. Министрите на отбраната ще обсъдят също препоръки и ще предоставят указания за изпълнението на основните решения от срещата на върха през юни 2021 г. Те ще дискутират подготовката на предстоящата среща на върха през 2022 г. в Испания.

Непосредствено преди началото на форума министрите на отбраната ще участват в работен семинар на държавите-членки на ЕС по Стратегическия компас, а също и в заседание във формат съюзници, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава“ в групата, ръководена от Германия. На него ще бъдат разгледани актуалното състояние на дейностите по инициативата и техните перспективи.