Владимир Каролев - за едни ляв, за други десен, винаги с желязна позиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310575 www.24chasa.bg

Владимир Асенов Каролев бе един от тези български икономисти, които винаги бяха готови популярно да обясняват сложните икономически казуси. Човек, който винаги има позиция и е готов да я отстоява страстно, дори когато е обратно на мнозинството.

“Коментарите ми винаги са били икономически, но с политически оттенък. Защото като пиша по икономически теми, винаги казвам кой е виновен за нещо. Пък когато критикувам БСП, ми викат, че съм десен, а когато критикувам десните, ми викат ляв. Пък за мен десен или ляв - това е някаква идеологема от преди сто години. За мен има правилни и неправилни икономически решения”, казвал е за себе си той.

Над 4000 са авторските статии на Каролев в печата. Преди време той водеше специална колонка в “24 часа” , в която разясняваше на читателите икономически теории и практики.

Той стана известен през 2001 г., когато влезе в отбора на юпитата на Симеон Сакскобургготски. През 2011 година бе кандидат-кмет на София, издигнат от НДСВ.

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна, но от малък живее в столицата, тъй като родителите му са научни работници и преподаватели по химия в ХТИ. Служи войник в разузнавателно поделение в Мусачево.

Завършил е през 1986 г. международни икономически отношения в УНСС с втора специалност “Икономическа журналистика”. До 1989 г. работи в “Рудметал”. През 1993 г. се дипломира като магистър по бизнес администрация от Университета на Албърта, САЩ.

Работи последователно в Института по икономика като старши консултант, бил е мениджър и старши мениджър на KPMG и изпълнителен директор на инвестиционния фонд ECM. Основава Балканската консултантска компания, която работи предимно с чужди инвеститори.

За кратко е общински съветник в столицата от НДСВ. Напуска партията на царя през 2013 г. През 2014 г. Каролев бе съветник на икономическия министър Божидар Лукарски във втория кабинет на Бойко Борисов. Понеже е либертарианец по икономически възгледи, битките му са главно с левите икономисти и синдикалистите.

Възгледите му са, че данъците трябва да са ниски, държавата не бива да се меси много в стопанството, минималната заплата не бива да се вдига, пенсионната възраст трябва да се увеличава, в криза трябва austerity - финансова строгост, а... между другото, марихуаната трябва да се легализира. Негова е крилатата фраза за държавния бюджет: “Ако отпуснеш колана, ти падат гащите”.

Битките на Каролев

Една от дългите битки, които води през последните години, бе със “зелените” заради развитието на Банско. А в края на 2017 г. катаджии свалиха номерата на личния автомобил на Каролев, защото установили, че не е подновил шофьорската си книжка. Каролев превърна личния си казус в законодателна промяна, за да предпази други разсеяни собственици от подобен конфуз.

Миналата година демонстративно наруши правилата на извънредните мерки заради пандемията. Сам описа във фейсбук как тръгнал от София и стигнал до Разлог, а карантината на София била “безплодно бюрократично мероприятие”. След тези “самопризнания” той бе задържан за 24 часа, защото отказа да се яви доброволно в МВР.

За историята с картончето, написано на пишеща машина и съхранено в държавните архиви, заради което Каролев бе обвинен, че в казармата е бил сътрудник на военното контраразузнаване, самият той пише в блога си: "Т.н регистрационен дневник показва, че съм имал само картонче изготвено от военен офицер, че съм нямал работно досие (тоест няма собственоръчна написана или подписана декларация за сътрудничество, информация за моя работа от щатни и нещатни служители на ДС, или протоколи за унищожаване на данни за мен)." И допълва, че няма и един ред написан от него, или каквото и да е сведение от него.

Инцидентът в Пирин

Владимир Каролев изчезва на 9 май 2021 г. след спускане със сплитборд под връх Тодорка и е намерен от спасителите в тежко състояние в 00:40 след полунощ, след 12-часова спасителна операция. Първи до него стигат братята Стойчо и Росен Баненски. „След около 3 часа ходене и търсене под клековете, защото видимостта е не повече от 50 метра, намерихме първо каската и той беше на 100 метра по-нагоре. Дишаше, но не беше контактен“, обяснява Стойчо Баненски, доброволец и зам.-кмет на Банско.

„Паднал е най-вероятно, прелетял, не знам колко е карал, но разстоянието е около 400 метра надморска височина. Веднага му оказахме помощ, завихме го с одеяла, веднага отрядът се пренасочи, много тежка акция“, допълва Росен Баненски - доброволец и директор на Национален парк „Пирин“. Първоначално е настанен в болницата в Разлог и въведен в медикаментозна кома. На място пристигат здравният министър и директорът на „Пирогов“. „Травмите са тежки, говорим за съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и глезен“, съобщава Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка.

В ранния следобед на 10 май, Каролев е извозен с правителствена линейка до София и е настанен в реанимацията на неврохирургията на „Пирогов“.