Илхан Кючюк: Ценностите на ЕС са обединяващият фактор за Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310831 www.24chasa.bg
Илхан Кючюк

Кючюк отново призова България и Северна Македония най -накрая да възобновят конструктивния диалог

„Срещата на върха ЕС – Западни Балкани е исторически и успешен урок за Европа, защото по този начин показваме на региона, че всяка пречка може да бъде преодоляна в ангажимента към процеса на разширяване и пълноправното членство в ЕС е нашата обща крайна цел.“ Това каза Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ, по време на дебатите в ЕП.

Илхан Кючюк: Ценностите на ЕС са обединяващият фактор за Западните Балкани

„Ангажиментът на ЕС да предостави близо 30 милиарда евро безвъзмездни средства и инвестиции в продължение на седем години, за да подпомогне развитието и да тласне страните от Западните Балкани към членство, е истинско доказателство, че заставаме рамо до рамо с нашите партньори“, допълни още евродепутатът.

По думите му процесът по разширяване обаче не зависи само от нивото на икономически растеж, но и от много други фактори, сред които са върховенството на закона, демокрацията и добросъседските отношения.

„Провокацията на границата между Косово и Сърбия ни показва колко крехък е мирът в региона, както и трудностите между България и Северна Македония при намирането на компромис по двустранния спор, ни показват каква е ролята на миналото в региона. И аз вярвам, че трябва да продължим да подкрепяме Западните Балкани при осъществяването на всички тези необходими реформи, тъй като Европейският съюз и придържането към неговите ценности и стандарти остават най -големият обединяващ фактор за региона. Призовавам Северна Македония и България най -накрая да възобновят конструктивния диалог с цел постигане на устойчиви резултати. В противен случай, всяко допълнително забавяне ще изложи на риск доверието, обективността и надеждността на процеса на присъединяване.“, добави Кючюк в изказването си.

По време на дебатите в пленарна зала, от страна на Комисията присъства и еврокомисарят по по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес. Тя категорично заяви, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани се е превърнала във възможност, защото ЕС и региона имат обща отговорност за изграждане на общо бъдеще.

„Процесът по разширяване е стратегическа цел, която обединява целия регион и ЕС. Беше приета декларация, в която се споразумяхме за редица мерки, свързани с изпълнението на плана за икономика и инвестиции. В него са обхванати редица приоритетни области – иновации, научни изследвания, култура, образование, спорт, както и препятстване на изтичането на мозъци от региона. Имаме подробен план за изпълнение и на Зелената програма. Това са осезаеми резултати за гражданите в региона, но и показват дълбокия ни ангажимент към европейската перспектива на Западните Балкани“, категорична бе Марейд Макгинес.