Опашки пред лабораториите в Благоевград, но няма от обещаните антигенни тестове

https://www.24chasa.bg/novini/article/10310890 www.24chasa.bg
Опашки за ваксини и сертификати пред лаборатории има навсякъде в страната.

Огромни опашки се извиха пред лабораториите в Благоевград, но никъде няма обещаните от държавата антигенни тестове. Хората сами заплащат за тях, за да могат да отидат на работа, съобщава БНР.

Обещаната от държавата доставка на безплатни антигенни тестове, срещу които хората получават сертификат с валидност 48 часа, все още не е налична в Благоевград.

За неваксинираните и непреболедували коронавируса това е единственият шанс да отидат на работа в лечебните заведения, домовете за възрастни хора, хосписите и дори клиничните лаборатории, които са вписани в заповедта на здравния министър.

Лабораториите питат Регионалната здравна инспекция кога ще получат тестовете от вчера, но към момента писмо от здравната институция няма.

„Те си минават към момента с нашите тестове, с нашите цени. Ние обясняваме, че към момента ги нямаме. Вчера говорих с РЗИ, че още нямаха готовност да ни ги дадат".

„Направо е кошмар някакъв. Нямаме такива тестове, имаме тестовете, които са ни осигурени от лабораторията. Ние се опитваме, правим отстъпка, каквото можем. Потокът от хора се увеличи. Навсякъде е нещо страшно в момента“

Всички кабинети и центрове за ваксинация в областта работят, а пред тях има стотици чакащи. Предпочитаната ваксина е „Янсен“, за която вече се усеща дефицит.