Чуждестранните инвестиции в Китай са се увеличили с 19,6% през първите три тримесечия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311120 www.24chasa.bg

Данни на Министерството на търговията на Китай показват, че реалните чуждестранни инвестиции в страната през първите три тримесечия на годината са били 859,51 милиарда юана, което е ръст от 19,6% на годишна база, а инвестиционната структура продължава да се оптимизира, предаде "Радио Китай". 

В този период реално използваните чуждестранни капитали в сферата на услугите са били 685,32 млрд. юана, което е ръст от 22,5% на годишна база, а увеличението на тези в сектора на високотехнологичните индустрии е било 29,1%.

Като има предвид високата база през същия период на миналата година и настоящото слабо възстановяване на международната икономика темпът на растеж на чуждестранните инвестиции през първите девет месеца е намалял в сравнение с първото полугодие, но като цяло увеличението на чуждестранните инвестиции в Китай е относително високо, което показва, че страната продължава да е най-добрата дестинация за инвестиране в световен мащаб.

Посоката на чуждестранните капитали в Китай продължава да се оптимизира, като фокусът е главно към високотехнологичните индустрии. Взаимните инвестиции между Китай и страните в рамките на „Един пояс, един път“ се разрастват с бързи темпове, както и на чуждите инвестиции в централната част на Китай.