Бойко Борисов: Да не би по пътя на Копринката да са минали 4 млрд. лв.(Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311230 www.24chasa.bg

Проф. Костадин Ангелов: Мислим да сезираме европейските институции за това, че България си играе с европейския зелен сертификат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов показа на брифинг зеления си сертификат, като обясни, че само с две поставени дози той е валиден, а не само с една доза, както каза на пресконференция по-рано здравният министър Кацаров. "Българският сертификат ще важи само да отидеш до Каспичан, до Плевен, но не и да излезеш в чужбина", каза още той и обвини министъра, че подвежда българите, които сега си поставят първата доза, защото те няма да са защитени от заразяване.

"Радев остави днес под огромна заплаха българите. Заповедта на Кацаров, продиктувана от Радев постави българите под огромна заплаха в следващите 4 седмици. Това заяви лидерът на ГЕРБ, като обясни, че новите мерки са, за да се даде отсрочка, за да стигне кандидатът за президент Румен Радев до втори тур. Попита защо здравният министър и президентът не са предупредили още от юни, че през есента ще се въведат здравни сертификати, за да може така да се стимулира ваксинацията предварително и да се избегнат опашките пред пунктовете от вчера.

Бойко Борисов: Да не би по пътя на Копринката да са минали 4 млрд. лв.(Видео)

Той даде пример за противоречия между министрите в служебния кабинет. "Днес зам-министърът на здравеопазването д-р Петров казва по Нова тв, че вероятно учителите ще трябва да имат зелен сертификат. Малко по-късно образователният министър Денков каза, че ще останем без учители, ако въведем COVID сертификат веднага", каза Борисов.

"Днес извършиха престъпление. Все едно последните месеци нищо не става. Какво стана от днес за утре. Нали учениците щяха да са последни. Сега излиза, че може през деня да учат онлайн, а вечерта да излязат на дискотека. Абсолютна недомислица. Експертите не искат да се подписват. Само техните хора са подписали под натиск. Имам информация, че Радев им е звънял вечер да ги плаши. Много от партиите мълчат. Занимаваха се с НСО, с бюро, но не и с мерки", каза още Борисов и призова да се отворят отново зелените коридори.

Европа си работи на пълни обороти, даде пример той.

"Само да угодят за президентските избори на Радев, а след това какво ще стане, ако продължи натискът на болниците, Кацаров? Пак ще мрънкаш и ще ходиш да се молиш?", допълни Борисов.

Той се обърна към бившия финансов министър Асен Василев, който каза вчера в Габрово, че за са се крали по 8 млрд. лв. "Това не е вярно, но ако е вярно, првителство наа Радев управлява цели 6 месеца, а ние такива пари не сме видели на се повяват, излиза, че по пътя на Копринката (вероятно има предвид президентския секретар Николай Копринков, за когото се твърди, че има изключително влияние върху процесите в държавата - б.р.) са минали 4 млрд. лв. Вашият съдружник Петков казва, че може да се построи за година АМ "Хемус". Къде са магистралите ви?", попита Борисов и добави, че при последното му правителство всеки ден се е строяло, а той показвал как текат строежите. "От тогава до сега няма нито метър", каза още той.

Той осъди насилието над министри, като посочи случая с нападнатия вчера на протест министър Николай Денков и информацията от преди седмици за нападение над спортния министър. "Аз съм категорично против насилието и това не е решение. Не знам защо медиите скриха за спортния министър. Ако това беше Кралев с дни щяхте да показвате. Сегашния спортен министър бит, но Рашков грижливо крие защо. Не ги бийте, а на 14 нември демокрацията е казала как ще се отървем от тях", добави Борисов.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов потвърди думите на Борисов, че изцяло ваксиниран човек е само този, който е получил втората доза, а всички само с една доза са в нарушение на европейското право.

"Мислим да сезираме европейските институции за това, че България си играе с европейския зелен сертификат. Това е един отчаян опит от хората да се успокоят, че са получили сертификат, но това не е амбалажна хартия в селска бакалия. Това е европейски документ", каза още проф. Ангелов и предупреди, че хората само с една доза са под заплаха да се заразят и да заразят околни. "Хвърлят хората в окото на бурята. Без да са защитени. Това не е хуманно"

"Не бих допуснал, че доц. Кунчев и д-р Пармакова биха се подписали под подобен документ. Това са хора можещи и знаещи. Нека видим хората, които са препоръчали това безумие. Това е продиктувано от един човек, който никога не е вярвал в съществуването на коронавируса. Той мисли за изборите. А как ще проведем изборите? Как ще се пазим? Кой ще носи отговорност за здравето на хората от СИК, РИК?", допълни Ангелов.

Българите, които са били болни и карантинирани с антигенен тест нямат право да получат европейски сертификат. Така страната ни ще издава собствени сертификати, с които ще "борим фалшивите сертификати", обясни бившия министър.

"45 хил. деца бяха изхвърлени от 1 до 4 клас от училище в София. Няма никаква причина да се затворят училищата. Едва 4% са карантинираните паралелки от 1 до 4 клас. В горните класове е 7%. От 16329 учители в София, са карантинирани едва 204 човека. Това е един процент. Къде е причината да се затварят училищата? Това е голямо безобразие", коментира зам.- кметът на София Мирослав Боршош. Той предупреди за появата на неграмотно COVID поколение. Освен това предупреди, че родителите са принудени да напуснат работа, за да гледат децата си и дори не са имали време да вземат учебниците на децата си, които се съхраняват в училищата.

Учениците трябва да се върнат в класните стаи, поиска Боршош. "Никой не спори за зеления сертификат, а кога да бъде въведен. Това трябва да бъде обсъдено. Това докарва София в изключително тежка ситуация", каза още той и обясни, че в домовете за възрастни хора с деменция няма персонал, който да ги гледа. "Ако бяхте чули вчера на проф. Кантарджиев как му трепереше гласът от възмущение срещу тези мерки", каза още Боршош.

В България учениците от 1. до 4. клас най-малко са били вкъщи в сравнение с децата от другите членки на ЕС, обясни бившият образователен министър Красимир Вълчев. "Цяло лято слушахме, че имаме план за справяне с пандемията. Нямаше да се вземат политически решения. Нищо от това не се случи. Вчера в 16 часа стотици хиляди родители не знаеха дали децата им утре ще бъдат на училище. Това и е предвидимост?", попита той.

"Кацаров каза, че последно училищата ще се затварят. Какво стана? Само в училищата днес не може да се влезе. Явно си мислят, че са се родили умни", обясни бившият просветен министър и добави, че малките ученици нямат все още изградени навици за учене и това застрашава тяхната грамотност, защото няма как да се научат да четат сами вкъщи. 

 Избори за Президент и Вицепрезидент и за Народни представители на 14.11.2021 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.