КЦБ ще продължи да усъвършенства политическата си рамка за зелените финанси

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311288 www.24chasa.bg

На 20 октомври се проведе форум под мотото „Финансова подкрепа за зеленото и нисковъглеродно развитие“, на който заместник-директорът на Китайската централна банка (Китайската народна банка) Чън Юлу заяви, че Китай придава голямо значение на ролята на финансовата подкрепа в зеленото и нисковъглеродно развитие, и е една от страните, които най-рано започват да развиват зелените финанси. Той посочи, че през изминалите пет години Китай активно изгражда политическа рамка за тях, предаде "Радио Китай". 

„До момента салдото на зелените кредити на Китай наближава 14 трилиона юана, а размерът на зелените облигации е около 1 трилион юана“, добави Чън Юлу.

Той заяви още, че зеленото развитие се е превърнало в акцент на международното икономическо възстановяване след пандемията, а Китай е активен практикуващ в това отношение. Като единствената главна икономика, реализирала растеж през миналата година, консумацията на енергия на единица БВП на страната продължава да намалява, а процентът на чиста енергия се е повишил с 1% спрямо 2019 г. Това показва, че в справянето с епидемията Китай продължава да отстоява зеленото си развитие.