Проучване в Израел: Ваксината на "Пфайзер" много ефективна при децата от 12 до 18 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311360 www.24chasa.bg
Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech е много ефективна за предотвратяване на инфекция и симптоматично заболяване от варианта Делта при деца на възраст между 12 и 18 години, показва ново проучване, проведено в Израел, съобщава Ройтерс.

Констатациите, публикувани в медицинското издание New England Journal of Medicine, вероятно ще дадат допълнителна увереност, че ваксината е ефективна срещу силно заразния вариант на коронавируса сред по-младите хора, като резултати от проучване идват в момент, когато лекарствените регулатори в САЩ обмислят разрешаването на тази ваксина при по-малки деца на възраст 5 и повече години, предава БНР.

Проучването в Израел установява, че прогнозната ефективност на ваксината срещу документирана инфекция с COVID-19 при подрастващите е 90% и 93% срещу симптоматичен COVID-19 седем до 21 дни след поставяне на втората доза.

Израелската държавна здравна организация "Клалит" и изследователи от Харвардския университет изследваха данни от 94 354 получатели на ваксината на Pfizer на възраст от 12 до 18 години, които бяха съпоставени с идентичен брой неваксинирани юноши от същата възрастова група.

Изследването е проведено между юни и септември, когато вариантът Делта вече беше основен щам на коронавируса в Израел.

От "Клалит" заявиха, че проучването е една от най-големите рецензирани оценки сред тази възрастова група относно ефективността на ваксината срещу Делта варианта.

По-рано тази седмица анализ, публикуван от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), показа, че ваксината на Pfizer/BioNTech е 93% ефективна за предотвратяване на хоспитализация сред подрастващите на възраст от 12 до 18 години.

Ваксината на Pfizer/BioNTech е разрешена за деца на 12 -годишна възраст и компаниите търсят допълнително одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за употреба ѝ при деца на и над петгодишна възраст.