Ден първи на задължителния зелен сертификат: Моловете в Бургас се превърнаха в музей

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311657 www.24chasa.bg
Опашки от чакащи за бърз тест и издаване на зелен сертификат се извиха пред един от моловете в Бургас. СНИМКА: Димчо Райков

На първия ден от забраната за влизане в големи търговски обекти без зелен сертификат и отрицателен тест за КОВИД-19 бургаските молове заприличаха на музей. В 12 ч., когато по светло най-много се пълнят, магазините бяха празни, а посетителите се брояха на пръсти. Желаещи да влязат не липсваха, но повечето трябваше да се наредят на опашка пред специален пункт на входа за издаване на зелен сертификат, че са ваксинирани, или да си направят бърз антигенен тест. Други пък бяха изненадани, че ги върнаха и гневно псуваха.

"Като не искат да ми вземат парите, няма да влизам", коментира мъж на средна възраст, върнат от охраната на входа. Категоричен е обаче, че нямало да се имунизира.

Повечето на опашките пред моловете бяха млади хора и търпеливо си чакаха реда. Почти всички се оказаха неваксинирани и чакаха за тест. Имаше и възрастни, желаещи да посетят голям хипермаркет с хранителни стоки, но след като разбраха, че трябва да ги тестват, за да влязат, се върнаха. В магазина по обед, когато прави най-голям оборот, имаше само 6 души.

Така изглеждаше в 12 ч. най-големят търлговски обект в Бургас.
Така изглеждаше в 12 ч. най-големят търлговски обект в Бургас. СНИМКА: Димчо Райков

За разлика от моловете малките бакалии в съседните жилищни комплекси бяха претъпкани с народ, тъй като за търговски обекти под 300 квадрата не се изисква зелен сертификат.