Рекордните 106 000 сертификата изтеглени в сряда, зловреден трафик срина системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10312410 www.24chasa.bg
Европейски цифров COVID-сертификат

Рекордните 106 000 сертификата са били изтеглени от Националната здравноинформационна система в сряда, ден преди в сила да влязат новите мерки в страната. Заявки имало както от индивидуални потребители, така и от много болници и ваксинационни пунктове, пред които се извиха опашки от желаещи да се ваксинират.  

Оттам в сряда и четвъртък дойдоха десетки сигнали, че нямат достъп до системата и не могат да въведат данните на ваксинираните.

"Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители", съобщиха от "Информационно обслужване".

До 15 часа днес са изтеглени над 64 000 сертификата, а в момента системата издава над 15 000 документа за час, допълват от тям.

"Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата", обясняват от "Информационно обслужване".

Екипите на “Информационно обслужване” продължават да работят активно за осигуряването на работоспособността на НЗИС и всички услуги, поддържани от компанията, както и за идентифициране и неутрализиране на източниците на заплахи. От там поднасят извинениятя си на всички медицински лица и граждани, които имаха затруднения с използването на Националната здравно-информационна система и благодарят на технологичните ни партньори за оказаната помощ при неутрализирането на злонамерените действия.