Стефан Янев: 110 лв. за всеки ползван мегаватчас ток за небитовите потребители (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10312493 www.24chasa.bg

Взехме антиковид мерките, за да предпазим здравната система, алтернативата бе да затворим държавата, каза още премиерът

110 лева за всеки ползван мегаватчас  ток ще получат фирми, болници, училища, детски градини и всички небитови потребители. Това са 630 000 обекта, помощта е за 450 млн. лв. и е от 1октомври тази година до 31 ноември 2022 г. Като тези 450 млн. лв. са до края на годината. Това обяви премиерът Стефан Янев на брифинг за мерките на кабинета за скъпия ток на свободния пазар. Парите са на АЕЦ "Козлодуй, ще. бъдат приспадани  от бъдещ дивидент на БЕХ към държавата. 

Механизмът, по който помощта ще стигне до бизнеса и другите небитови потребители, е чрез договори между Министерството на енергетиката и търговци на ток, доставчик от последна инстанция, производители, които продават директно на клиенти, борсовия оператор. Пакетът документи ще е готов до 5 дни и могат да се подписват договори. Така че първите плащания могат да са за октомврийските сметки.

Стефан Янев Кадър: Фейсбук
Стефан Янев Кадър: Фейсбук

В тези 110 лв. не се включват 30-те лева,  с които КЕВР намалява цената на доставчик от последна инстанция, при който са предимно малки фирми. Помощта за тях се получава към 140 лв. за мегаватчас.

Направихме необходимото - да отложим по-строгите антиковид мерки в максимален период. Това, което предприемаме в момента като временна мярка, е провокирано от необходимостта да запазим стабилността на нашата здравна система. Алтернативата е затваряне на държавата. Това заяви министър-председателят Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет по повод мерките на служебното правителство в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера, както и мерките в контекста на пандемичната ситуация в страната.

В брифинга участват също министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.