ЕП: Конституционният трибунал в Полша е незаконен и неквалифициран

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313021 www.24chasa.bg
МАТЕУШ МОРАВЕЦКИ

Парламентът осъжда опита да се подкопае върховенството на правото на ЕС и призовава Съвета и Комисията спешно да защитят народа на Полша и Съюза

В резолюция, приета в четвъртък с 502 гласа "за", 153 гласа "против" и 16 гласа "въздържал се", членовете на Европарламента подчертават, че полският Конституционен трибунал няма правна валидност и независимост и не е квалифициран да тълкува Конституцията на страната, съобщават от пресслужбата на ЕП. След разгорещения пленарен дебат във вторник с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, членовете на ЕП „изразяват дълбоко съжаление“ във връзка с решението от 7 октомври 2021 г. "като атака срещу европейската общност от ценности и закони като цяло" и заявяват, че Съдът е превърнат "в инструмент за узаконяване на незаконните дейности на органите на властта".

Парламентът приветства десетките хиляди мирни протестиращи граждани в Полша, които излязоха по улиците, за да протестират срещу решението на Съда, както и желанието им за силна демократична Полша в центъра на европейския проект. Членовете на ЕП потвърждават подкрепата си за полските съдии, които все още прилагат върховенството на правото на ЕС и отнасят делата до Съда на Европейския съюз въпреки риска за тяхната кариера.

Евродепутатите подчертават, че съгласно конституцията на Полша договорите на ЕС са пряко приложими в националния правен ред и имат предимство в случай на стълкновение с националното законодателство. Те обвиняват полския министър-председател, че "той злоупотребява допълнително със съдебната система като инструмент за постигане на политическите му програми" и заявяват, че Полша остава доброволно обвързана с учредителните договори и съдебната практика на Съда на ЕС.

Действия за възстановяване на върховенството на закона, без да се вреди на гражданите

Парламентът изисква да не се предоставят пари на данъкоплатците в ЕС на правителства, които "явно, целенасочено и систематично" подкопават европейските ценности, като призовава Комисията и Съвета да предприемат действия, включително чрез:

• започване на производства за установяване на неизпълнение и временни мерки от страна на Съда на ЕС;

• задействане на Регламента за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава;

• въздържане от одобряване на проекта на плана за възстановяване и устойчивост на Полша;

• обявяване, че съществува очевиден риск от тежко нарушение на принципите на правовата държава от страна на Полша, в съответствие с процедурата, предвидена в член 7 от ДЕС;

• прекъсване или спиране на плащания, предвид риска от сериозни недостатъци в ефективното функциониране на системите за контрол; и

• обсъждане на кризата на предстоящата Среща на върха на 21-22 октомври, и изготвяне на възможно най-категорична съвместна декларация по въпроса.

Евродепутатите подчертават, че тези действия не са предназначени да наказват полските граждани, а да възстановят върховенството на закона в условията на продължаващото му влошаване. Те призовават Комисията да установи механизми, които да позволят средствата да достигнат до преките бенефициери.

Резолюцията подчертава, че според редица социологически проучвания, проведени в Полша през септември и октомври 2021 г., едва 5% от анкетираните заявяват, че биха искали Полша да напусне ЕС. Цели 90% оценяват положително членството на Полша в ЕС, а 95% смятат, че подкрепата от ЕС има положително въздействие върху развитието на техния град или регион, което е по-високо от средното за ЕС.