Македонската министърка на отбраната Шекеринска: От България очакваме реално желание за решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313069 www.24chasa.bg
Министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска СНИМКА: Ройтерс

На срещата си с представители на ЕС в Брюксел министърката на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска  изтъкна, че за Северна Македония е време България да покаже желание за решение, съобщи за БТА агенция МИА.

Министърката заяви, че на всички събеседници в ЕС е ясно, че Северна Македония е изпълнила всички критерии и условия. Според нея е видима мобилизацията и от страна на ЕС да се затвори двустранният въпрос с България, който пречи на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС.

"Има не само разбиране, има определена мобилизация и от страна на ЕС, че въпросът стои отворен прекалено дълго време. Знаете обаче, толкова пъти се опарихме, толкова пъти това не беше достатъчно, че не искам да прогнозирам. И не искам да правя преценки. Това, което е ясно обаче, е, че аргументите, реформите, нашите позиции окончателно поставят плюс на нашата страна. И това ясно се чете във всички изявления на всички европейски представители. На срещата повторих, че това не може да бъде процес, който да се протака безкрайно", каза Шекеринска за МИА.

Тя напомни и че прилагането на Преспанския договор, който ЕС смята за свой успех, зависи от напредъка на Северна Македония към ЕС.

"Прилагането на Преспанския договор е свързано с бързината на нашето приближаване към ЕС. И че с такова отношение на практика се застрашава и договорът, който ЕС приема като свой успех. Когато отивате на среща в тази институция, преминавате покрай различни фотографии, важни за историята на ЕС, една от тези фотографии е на нашия премиер и гръцкия премиер, Зоран Заев и Алексис Ципрас, заедно с европейските представители. Това е един от успехите на Съюза. Съюзът не бива да позволи да застраши собствения си успех", подчертава министърката на отбраната след срещата с генералния директор на Европейската комисия Стефано Санино.

Шекеринска получила от него същото послание, което бе отправено и от председателката на ЕК при посещението й в Северна Македония.

"Република Северна Македония постигна резултат, който е видим за всеки обективен наблюдател и това е много ясно казано и в европейския доклад, който за първи път съдържа много позитивни коментари в буквално най-тежките области. Областите, които се отнасят до основните права, до борбата против корупцията, борбата против организираната престъпност и до функционирането на институциите. Каквото каза председателката, същото каза и господин Санино, вие направихте нужното, знаем, че сега е наша задача да го направим", заяви Шекеринска в Брюксел.

Запитана готова ли е Северна Македония на отстъпки към България, за да се затвори въпросът, мнистърката каза, че на ход е София.

"Много е лошо да влизаме в търгуване с така наречени отстъпки, ако не виждаме промяна в България. Мисля, че не трябва така лесно да си определяме нито пространството за маневриране, нито пространството за преговори, особено защото не видяхме желание от българска страна".

Тя добави, че "единственото нещо, което се чува от София тези дни, е, че трябва да имат избори".

"Те трябва да имат избори цяла година, а процесът за съжаление не помръдна от точката, на която беше. Не трябва да бъдем наивни, не трябва ние да дефинираме нашите позиции. Позициите сме ги обяснявали много пъти тази година. Трябва да видим и от страна на България реално желание нещата да се поместят от мъртвата точка. В противен случай, каквото и да направим, ще бъде само застрашаване на нашата преговорна позиция", изтъкна Шекеринска.