Вирусолог за лечението с моноклонални антитела: Скъпа специфична терапия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313245 www.24chasa.bg
Проф. Радостина Александрова. Кадър БНТ

Моноклоналните антитела са сбъдната мечта на много поколения учени. Това каза проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня" по БНТ.

Моноклоналните антитела са създадени в лабораторни условия, уточни тя.

"Става дума за една комбинация от две антитела, всяко едно от тях разпознава различен участък от S белтъка на вируса. Идеята е, че ако във вируса има мутация и единият участък е променен, така че абсолютното монотяло не може да го разпознае, другото антитяло да може да разпознае своя участък, да може да се свърже с вируса и да го блокира", каза проф. Александрова.

"Този регенерон получи разрешение за спешна употреба от Американската агенция по лекарства още през ноември миналата година и той може да се прилага при хора инфектирани с вируса и не са в тежко състояние, но са в повишен риск от това да се стигне до едно тежко протичане на Ковид 19", допълни тя.

Тя каза още, че терапията с тези моноклонални антитела е скъпа.

"Става дума за биологичен препарат, чието производство е много специфично. Има недостиг на такива моноклонални антитела", уточни още проф. Александрова.

"Тези продукти се произвеждат в строго определени места. Този препарат влезе в Европа още през февруари и в момента за същия препарат е подадено заявление за пълно одобрение, при това не само за прилагане при хора със съответно такова заболяване, но и тогава, когато човек е в тежко състояние и не може да образува антитела, както и да се прилага за профилактика при хора, които са били в контакт с хора с Ковид", поясни проф. Александрова.

Според нея ваксините дават много по-голяма защита.

Такъв тип лекарства с моноклонални антитела направиха истинска революция в лечението на раковите заболявания. Такива терапии се прилагат при рак на гърдата, които са изключително ефективни при жени от определени групи, сподели проф. Александрова.