Полша тества тактическите умения на Меркел за последен път (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313303 www.24chasa.bg
Шефката на Еврокомисията (в гръб) посреща топло германската канцлерка Ангела Меркел на нейния прощален Европейски съвет. СНИМКА: РОЙТЕРС

На Европейския съвет лидерите от ЕС обсъждат ваксинацията в съюза

Поведението на своенравна държава от Изтока за пореден път засенчва темите на двудневния Европейски съвет, който започна в четвъртък в Брюксел. Лидерите на членките на ЕС, сред които бе българският президент Румен Радев, се срещнаха за първи път, откакто полският Конституционен съд постави под въпрос върховенството на европейските закони над националните. Само два дни по-рано пък полският премиер Матеуш Моравецки си размени необичайно остри реплики с шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен при изслушване в Европейския парламент.

За “царицата на ЕС” Ангела

Меркел това е 107-а

и последна среща на върха

на ЕС като германски канцлер. Темите на този Европейски съвет звучат страшно близки до тези от първия ѝ през 2005 г. - миграция, бъдещето на Европа, изменението на климата и горещата тема за върховенството на закона. Преди 16 г. обаче евролидерите говореха за проблеми със законността в Ирак, а не в рамките на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се надяваше, че въпросът няма да засенчи дискусиите за цената на електроенергията и за борбата с пандемията. Затова в поканата си към държавните и правителствените ръководители бе написал, че на работната сесия “ще разгледаме и последните събития, свързани с върховенството на закона”.

“На европейски език това

означава “нека се опитаме да не

говорим твърде дълго за това”,

каза пред “Политико” висш френски служител.

Европейски дипломат, пожелал анонимност, добави, че на този Европейски съвет надали ще се приеме решение по въпроса с Полша.

По-рано Манфред Вебер, шеф на най-голямата партия в ЕП - ЕНП, заяви, че на срещата на върха трябва да бъде намерено компромисно решение на правния спор между Полша и ЕС. “Това е принципен въпрос, а именно приема ли ЕС правото и независимостта на правосъдието. Фактът, че тази тема не е обсъждана досега, е провал на Европейския съвет”, заяви той.

Шарл Мишел цели да избегне ситуация от предходната среща през юни, когато много лидери критикуваха премиера на Унгария Виктор Орбан относно правата на ЛГБТ+ обществото. През последните дни много държави членки леко смекчиха тона си към Варшава - следвайки примера на Меркел, и подчертаха необходимостта от диалог, а не от конфронтация. Очакваше се германската канцлерка да има двустранни срещи с полския премиер Моравецки.

Ключови въпроси на Европейския съвет ще бъдат колко лидери ще настояват за натиск върху Полша и ще се появят ли призиви за конкретни действия, като например ЕК да използва законовия механизъм, който позволява да се спрат парите на държави, които нарушават законите на ЕС.

Останалите основни теми, за които се очакваше да говорят евролидерите, са борбата с дезинформацията срещу ваксините и нуждата от убеждаване на колебаещите се, че ваксините са безопасни. По време на работната вечеря е планирана стратегическа дискусия относно търговията. Друга тема ще бъде подготовката за важни предстоящи срещи на върха, като климатичната COP 26. В петък Европейският съвет обсъжда въпроса за миграцията и опазването на външните граници на ЕС, както и цифровия преход.