СЗО наблюдава нова разновидност на Делта варианта на коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313336 www.24chasa.bg
Според германския институт "Роберт Кох" разновидността AY4.2 е засечена около 280 пъти в страната от месец юли досега. Снимка: Пиксабей

Световната здравна организация (СЗО) наблюдава новата разновидност на варианта Делта на новия коронавирус, съобщи ДПА.

Подвидът AY4.2 има две допълнителни мутации, казаха от СЗО. Неотдавна експерти съобщиха за ръст на разновидността във Великобритания. Русия също регистрира първите си случаи, за зараза с разновидността съобщават също от САЩ, Дания и Германия, пише БТА.

Според германския институт "Роберт Кох" разновидността AY4.2 е засечена около 280 пъти в страната от месец юли досега.

Изследователите не смятат, че разновидността ще е чувствително по-заразна от оригиналния вариант Делта, който бе засечен първо в Индия в края на 2020 г. и вече е доминиращ в целия свят. Преди два дни ръководителят на групата за изследване на ваксините на университета в Оксфорд Андрю Полард каза пред Би Би Си, че подвидът на варианта Делта на новия коронавирус вероятно няма да промени ситуацията с COVID-19.

Междувременно директорът по извънредните ситуации на СЗО Майк Райън каза на пресконференция в Женева, че нарасналото социално общуване на закрито с настъпването на зимата в Европа след премахване на ограниченията в много страни води до ръст на инфекциите с COVID-19 в много страни в Европа.

"Повече от ограниченията вече не действат в много страни. И виждаме съвпадението с настъпването на зимата, когато хората се прибират вътре, на закрито. Въпросът е дали ще преживеем същото като миналата година и здравните системи отново ще бъдат поставени под натиск", каза той.