Тръгнаха рокади на посланици, които скараха Борисов и Радев преди година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313358 www.24chasa.bg

Дипломатите просрочиха мандатите си над година заради конфликта

Радко Влайков заминава за Букурещ, където експремиерът искаше да изпрати Даниел Митов, в Сараево Валери Йотов сменя бивша зам.-министърка

Служебното правителство на Стефан Янев и президентът Румен Радев са започнали подмяната на посланици.

Това стана ясно, след като кабинетът направи първите си две предложения за назначения на нови дипломати до държавния глава.

Назначенията на посланици бяха блокирани повече от година, след като в края на 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов и президентът Радев влязоха за пореден път в конфликт за смените в посолствата. Повод тогава стана предложението на правителството на ГЕРБ за посланик в Букурещ да бъде изпратен бившият външен министър Даниел Митов.

Радев отказа,

а впоследствие

Митов стана

зам.-председател

на ГЕРБ

Именно от посолството в Букурещ започва промените сега служебното правителство. На отказаното на Митов място то предлага на президента да изпрати дипломата Радко Влайков - бившият говорител на Външно, когато министър бе Надежда Нейнски.

За последно Влайков бе на задграничен мандат в Сърбия в периода 2016-2019 г. Той ще смени на поста в Румъния досегашния посланик Тодор Чуров, чийто мандат изтече в края на 2020 г.

Служебният кабинет предлага на Радев и смяна на посланика в Босна и Херцеговина. За Сараево трябва да замине

шефът на

дирекция “ООН

и глобални

въпроси”

в Министерството на външните работи Валери Йотов. Той сменя на поста Августина Цветкова, която в първото правителство на ГЕРБ бе зам.-министър на Николай Младенов, когато той оглавяваше отбраната.

Мандатът на Цветкова също изтече в края на 2020 г., но смяната ѝ бе блокирана от конфликта между Радев и Борисов. Всъщност за Сараево се предвиждаше посланик да замине Радко Влайков, но в крайна сметка той стана посланик със специални назначения на Външно с ресор българските общности зад граница, а там отиде Цветкова.

Бившият премиер и държавният глава трудно постигаха съгласие в целия период на третото правителство на Борисов. През 2018 г.

с две години

бе забавена

смяната на близо

30 посланици

Тогава разправията се завъртя около мястото в Париж - президентът настояваше там да бъде пратен дипломатът Петко Драганов, а правителството предлагаше Юрий Щерк (по това време зам.-министър на външните работи). Финално Борисов отстъпи и Радев изпрати на поста тогавашния си външнополитически съветник Николай Милков, а за Щерк остана Мароко, но после бе изтеглен оттам.