Репортер влезе в мола с чужд сертификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313453 www.24chasa.bg
Европейски цифров COVID-сертификат

В първия ден от въвеждането на новите мерки срещу COVID-19 репортерът на Българската национална телевизия Йоана Миланова направи експеримент, с който доказа, че може да влезе в столичен мол с чужд ваксинационен сертификат. И в първия, и във втория мол, където се случва експериментът, охраната изобщо не разбира за измамата. Служителите така или иначе нямат право да проверяват личните карти на хората. 

Репортерът разказва, че на входа от паркинга всички минават през проверка. "Бяхме допуснати за секунди, само след като си показахме сертификата. QR кодът беше неуспешно сканиран, тоест можехме да влезем с чужд сертификат", разказва журналистката. "Втора спирка - друг мол. Този път дори нямаше опит QR кодовете на екипа ни да бъдат сканирани. Охранителят на входа само го погледна и ни пусна."

В същото време сертификат за ваксинация, за преболедуване или за тест бяха поискани на всеки един служител в големите търговски обекти. За целта пред столични молове имаше мобилни пунктове за антигенни тестове, които струваха на служителите 10 лв, а на клиентите - 15.