Израел започва от другия месец да приема ваксинирани чужди туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313993 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Индивидуални туристи, ваксинирани срещу КОВИД-19, ще могат от другия месец отново да посещават Израел, съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс.

Това ще стане в рамките на ново облекчаване на здравните мерки, засягащи режима за влизане на чужденци, въведен след избухването на пандемията, предава БТА.

Съвместен план на министерствата на здравеопазването и на туризма и на премиера Нафтали Бенет предвижда от 1 ноември в Израел да бъдат допускани туристи, които са ваксинирани през последните шест месеца с препаратите на компаниите "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна", АстраЗенека, "Джонсън и Джонсън", "Синовак" и "Синофарм".

Според предложението в Израел ще могат да влизат и преболедували чужденци, но за тях ще има определени допълнителни изисквания.

Планът трябва да бъде одобрен от правителството и "ще подлежи на промени в зависимост от по-нататъшния развой на пандемията и откриването на нови вирусни варианти", се казва в съвместното изявление.

В неделя израелският премиер обяви пред министрите от кабинета, че "докато Израел постепенно излиза от Делта вълната, инфраструктурата се подготвя за сценария "Омега" - кодовото име за възможен нов вариант на вируса.

От март 2020 г. израелските граници като цяло са затворени за чужденци. През последните месеци властите позволяват посещенията на малки туристически групи и на роднини на израелски граждани, отбелязва Ройтерс.

Министерството на туризма настояваше усилено границите да бъдат отворени за всички категории туристи. Израелската икономика работи изцяло, с изключение на тежко засегнатия туристически отрасъл.

Здравното министерство обаче препоръча да се прояви сдържаност с оглед на възможната поява на нови варианти на коронавируса.

През 2019 г. туристическият отрасъл в Израел отчете рекордните 4,55 милиона туристи, които са влели в националната икономика 23 милиарда шекела (7,2 млрд. долара).

През юни, когато броят на новите случаи на заразяване на денонощие беше станал почти нула, Израел се готвеше да отвори напълно за разгара на летния сезон границите си за всички категории чуждестранни туристи. Делта вариантът обаче доведе до рязко увеличение на заразените, което отложи тези намерения, припомня Ройтерс.

За последното денонощие в Израел 1021 души са дали положителна проба на тест за коронавирус. Въпреки че има над 15 000 активни случая, само 331 от тях се оценяват като тежки.