Боршош: Децата не заразяват, върнете ги в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10314148 www.24chasa.bg
МИРОСЛАВ БОРШОШ

Децата в София незабавно да бъдат върнати в училище, настоя зам.-кметът по образованието на столицата Мирослав Боршош.

В понеделник той ще свика среща с директори, лекари, за да бъдат върнати децата в училище и да бъдат тествани с т.нар. близалки.

Отговорност за кампанията, която да накара родителите да разрешат тестването обаче носело служебното правителство, твърди той. Първите тестове, предложени от министерство на образованието са неадекватни, заяви Боршош.

"С новата заповед 150 000 деца в София бяха лишени от образование. Можем да изваждаме децата от училище, ако те са застрашени, а те не са. 4% са карантинираните паралелки в начален кус, 7 на сто в прогимназиалния. На всичкото отгоре децата не заразята, едва 200 учители са карантинирани", заяви Боршош по Нова телевизия.

"Не е вярно, че работата на училищата застрашава здравната система. Основно правило е да се затварят последни училищата, защото ще остане едно необразоване поколение", добави той.

Учителите в момента са с най-висока степен на ваксинация, повече от медиците, твърди Боршош. 35% са хората с ваксини, около 25% са преболедували, посочи той. Коментарът бе на въпрос дали трябва и за учителите зелените сертификати да станат задължителни.