Д-р Иван Кокалов: НЗОК ще реши днес за дофинансиране на болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/10314229 www.24chasa.bg
Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ Кадър: БНТ

Има сигнали за заплахи с уволнение на медицински лица, които не могат да представят зелени сертификати на другия ден след издаването на заповедта, както и заповеди на директори на болници такива хора да си останат вкъщи. Тези сигнали дойдоха от синдикалисти, това съобщи пред БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ.

"Реагирах веднага. Попитах министъра нормално ли е да се плашат така хората и да се въвежда такова изискване от 0:00 часа. Министърът каза, че ще се въведат безплатни тестове за работещите, за да могат да влязат. Казано на медицински език - това е палиативно решение", коментира д-р Кокалов.

Той определи мерките като добри, но начинът на въвеждането им не беше обмислен цялостно. Обществото ни от друга страна е склонно да се противопоставя на всяка заповед. Освен това хората се влияят и от различни непроверени информации и това също допринася за ниското ниво на ваксинация у нас.

Д-р Кокалов коментира и проблема с финансирането на болниците и поисканата оставка на директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

"След това предаване аз ще участвам в Надзорния съвет, защото проблемът с промяната на цените на горива, електроенергия, храни влияе върху издръжката на болниците и трябва да вземем мерки. Това го говорихме и с Петко Салчев. В Касата има средства и трябва да вземем мерки. Убеден съм, че всички единодушно ще вземем решение да се дофинансират болниците, за да не изпадат във фалити", отбеляза той.

Д-р Кокалов подчерта, че болничните заведения трябва да имат достатъчно ресурси, че е необходимо в бюджета за 2022 г. да се прецени какви промени са необходими в цените на пътеките и се съгласи с мнението на шефа на ковид отделението на "Пирогов" д-р Петър Атанасов, че не леглата и сградите лекуват, а персоналът. Заплащането на медиците не е атрактивно.

Допълнителните пари за медиците на първа линия се плаща от бюджета и там има едно неразбиране, че парите се начисляват за часове присъствие сред тези пациенти. Това не е правилно, по думите му, тъй като човек може да се зарази и само от два часа престой. "Трябва да се плаща на всички за риска от заразяване", категоричен беше той.

Д-р Кокалов отбеляза също, че стартовата заплата на един специалист по здравни грижи не може да бъде по-малко от два пъти минималната заплата на страната, а на начинаещ лекар - три пъти тази заплата.