НЗОК реши: Личните лекари да изписват безплатни рецепти за COVID (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10314268 www.24chasa.bg

Общопрактикуващите лекари също да  могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за ковид пациенти, решиха от Надзорния съвет на здравната каса. Така здравноосигурените лица ще имат правото да получат рецепта от личните си лекари, а не само от ковид зоните, като това ще може да се случва и електронно.

Лекарите на първа линия в болниците ще получават по 1200 лв., вместо 1000, както беше досега, припомни управителят на НЗОК Петко Салчев. Парите са за октомври и ще бъдат получени през ноември. Те са преизчислени според промените в методиката, по която се изплащат, от края на юни, когато се прие, че при заболяемост над 600 на 100 000 население, сумата за първа линия става 1200 лв. 

До края на годината болниците в страната ще получават по 39 млн. лв. повече на месец, обявиха още от НЗОК. Общо до края на годината те ще разполагат с 688 млн. лв., като 51 млн. лв от тях ще са за изплащане на надлимитната дейност от 2017 и 2018 г., каза Петко Салчев.

Проф. Петко Салчев Кадър: Фейсбук
Проф. Петко Салчев Кадър: Фейсбук

"Вчера подписах 190 млн. лв. плащания до лечебните заведения. Месечната стойност, която могат да получат, е 229 млн. Именно този остатък ще бъде разпределен всеки месец. Средно 39 млн. лв. на месец ще получат болниците до края на годината", обясни Салчев.

Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла. Ако има десет легла, 2 трябва да са заети, за да може да получат остатъчната стойност, уточни той.

Всяко лечебно заведение, което лекува ковид, ще получи 100% стойността, която му е разпределена.

По повод искането на оставката му от Българския лекарски съюз, Салчев каза: "Не е време да говорим за оставка сега. Тя е в джоба на всеки управляващ".