Георги Първанов: Президентът трябва да бъде обединител на нацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10314314 www.24chasa.bg
Георги Първанов

"Президентът трябва да бъде коректив и посредник при тежки социални конфликти". Така описа функциите на държавния глава президента от 2002 до 2012 година Георги Първанов в интервю пред Bulgaria ON AIR.

. "Първото и най-важно е президентът да бъде обединител на нацията. Второто най-важно е решаването на социалните проблеми - той трябва да се опитва да бъде посредник при решаването на тежки социални конфликти", заяви Първанов.

Той припомни тежката стачка на учителите през 2007 г., която продължи с месеци. Тя завърши след среща на територията на президентството. "В чисто политически план, когато зациклят преговорите след избори, няма по-логично от това президентът да посредничи, да сближи позициите", категоричен е Първанов. Според него компроматите не трябва да са оръжие на политическата сцена. "Аз съм един от хората в политиката, който най-много е страдал от компромати. В много от случаите е ставало въпрос за приятелски огън. Това отдавна не работи, това помрачава образа, може да развали настроението на кандидата и близките му, но не е политически похват", каза още президентът Първанов.

Той посочи като едни от случаите, в които ролята му на държавен глава е била от съществено значение за решаване на национални приоритети - като разговора с папата, на който той обяви, че ни оневинява за атентата срещу него. Първанов подчерта и ролята на президентството за спасяване на медиците ни в Либия, след като правителството "развя белия байрак".