Близо 5 млн. жертви от 242 млн. заразени с коронавирус в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/10314614 www.24chasa.bg

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава вече пет милиона. Това сочат последни данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на КОВИД-19 до момента са 241 886 635, а 4 919 755 от заразените са починали, съобщи БТА.

Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Великобритания, Италия и Колумбия. Сред държавите в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия отчитат спад в смъртността на седмична база, останалите - увеличение.

СЗО съобщи, че миналата седмица е имало 7% увеличение в броя на новите случаи на коронавирус в Европа, единствения регион с отчетено повишение по този показател.

Здравната агенция на ООН посочи, че за периода са отчетени около 2,7 милиона нови случая на КОВИД-19 и над 46 000 починали, равнище, което е сходно с данните за предишната седмица. Най-много нови случаи има във Великобритания, Русия и Турция.

Най-голям спад на ковид-инфекциите има в Африка и западнотихоокеанския регион, където те намаляват съответно с около 18 и 16%. В Африка намалява и броят на смъртните случаи - с около една четвърт, въпреки крайния недостиг на ваксини на континента. Други региони като Америките и Близкия изток отчитат подобни на тези от миналата седмица стойности, посочи СЗО.

За трета поредна седмица обаче има скок на новите случаи в Европа. Те са общо 1 549 897 за последните 7 дни. Над половината от страните в региона отчитат повишение по този показател, заяви СЗО.

Нищо чудно пандемията да продължи "в течение на голяма част от 2022 г.", защото бедните страни не получават достатъчно ваксини, заяви Брус Ейлуърд, съветник на шефа на СЗО.

Международната програма Ковакс, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, но засега е разпратила едва 371 милиона дози.

По данни на СЗО до сряда в света са поставени общо 6 655 399 359 дози ваксина.

В ЕС над 75 на сто от пълнолетните граждани вече са изцяло ваксинирани срещу ковид. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че досега ЕС е изнесъл над един милиард дози ваксина за над 150 държави по света. ЕС е най-големият износител на ваксини, заяви председателката на ЕК. По нейните думи всяка втора произведена в Европа ваксина е била за износ. Фон дер Лайен поясни, че целта е до догодина 70 на сто от хората по света да бъдат ваксинирани срещу новото заболяване.

Досега в ЕС са издадени 591 милиона сертификата за ковид, съобщи говорител на Европейската комисия.

Данни на ЕК сочат, че сертификатите са допринесли за двукратен ръст в броя на пътуванията с граждански полети през юли спрямо същия месец на миналата година. По думите на говорителя европейските сертификати са признати в 43 страни, от които 16 извън ЕС. Той добави, че 60 чужди държави искат да се свържат с европейската система за сертификатите, за да осигурят взаимно признаване с издаваните от тях удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните.

Следващата оценка за действието на сертификатите се очаква на 31 март догодина. Дотогава комисията може да предложи удължаване на употребата на сертификатите в зависимост от развитието на пандемията.

Министърът на здравеопазването на ГЕРМАНИЯ Йенс Шпан, цитиран от в. "Билд", каза, че извънредните правила, свързани с ковид пандемията, може да бъдат отменени на 25 ноември, но въпреки това много от изискванията за местата на закрито като тестване, ваксиниране и други хигиенни мерки ще трябва да останат в сила.

"Това означава, че действащото вече почти 19 месеца от 28 март 2020 г. извънредно положение ще приключи", посочи той и добави: "Преминаваме от извънредно положение към положение на повишено внимание." Срокът на извънредните мерки изтича автоматично, ако не бъде подновен от парламента.

Разновидност на варианта Делта на новия коронавирус, все по-често засичана във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, вероятно няма да промени ситуацията с Ковид-19, заяви авторитетният британски учен Андрю Полард, оглавяващ научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет.

Броят на заразените с варианта, обозначаван като AY.4.2 във Великобритания, расте и те вече са около шест процента от всички взети проби, съобщиха властите. Въпреки това засега AY.4.2 не е поставен "под наблюдение" или определен като "вариант, будещ притеснения".

"Откриването на нова разновидност, разбира се, е важно да се наблюдава, но това не означава, че това ще е следващият вариант, който ще измести Делта", обясни Полард.

Миналата седмица заболеваемостта от КОВИД във Великобритания нарасна с 16 на сто и според експерти причината може да е новата разновидност на вируса. Кралството обаче не смята засега да въведе нови рестрикции, писаха медиите.

Британският здравен министър Саджид Джавид призова гражданите да си поставят бустерни дози, за да избегнат въвеждането на нови ограничения по Коледа.

Въпреки пандемията БЕЛГИЯ ще посрещне Коледа с обичайните новогодишни базари в Брюксел и други градове. Базарите миналата година бяха отменени, но сега се очаква да посрещнат хиляди посетители заради новите, по-леки здравни ограничения. Над 85 на сто от пълнолетните граждани вече са напълно ваксинирани, а от дни в столицата бе въведен пропуск до обществени места с ковид сертификат.

Вирусологът Стефен ван Гюхт посочи, че в Белгия се надига четвърта епидемична вълна с над 3000 заразени на ден или около 7 на сто от изследваните. По неговите думи това е отчасти "полезно", защото ваксинираните неизбежно ще се заразят, но ще преболедуват леко и ще придобият подсилен естествен имунитет. Според него трета и четвърта доза ваксина за хората с добро здраве ще бъдат излишни.

Досега в Белгия от новата болест са починали близо 26 хиляди души.

Парламентът във ФРАНЦИЯ даде зелена светлина на спорен законопроект, позволяващ използването на здравните пропуски да продължи до 31 юли 2022 г. С тези документи Франция ограничава достъпа до редица обществени места като барове, кафета, кина и средства за транспорт на дълги разстояния. От 30 август такива пропуски са задължителни и за 1,8 милиона служители, контактуващи с хора. На 28 октомври текстът ще бъде разгледан от сената.

Новата мярка на правителството цели да насърчи да се ваксинират онези 26,5 процента от французите, които още не са получили двете си дози. От въвеждането на здравните пропуски във Франция всяка събота имаше протести, които събираха понякога до 237 000 души, но през последните седмици отслабнаха.

Президентът на РУСИЯ Владимир Путин обяви с указ неработна седмица във връзка с ковид, след като страната регистрира пореден дневен рекорд на смъртните случаи.

В някои региони на страната, в които ситуацията с коронавируса е особено тежка, неработният период ще започне още тази събота.

Смъртността от ковид в Русия е най-висока в Европа. В световен мащаб страната е на пето място по този показател след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

В дневния брой на смъртните случаи от ковид и на заразените в страната бяха отбелязани през седмицата рекорди. Ваксинационната кампания върви бавно. Досега напълно ваксинирани срещу ковид са 32 процента от руснаците. Руските власти се опитват да ускорят темпото с томболи, премии и други стимули, но повсеместният скептицизъм към ваксините и противоречивите сигнали от високопоставени служители затрудняват усилията.

Систематичната кампания за дезинформация в руските медии, целяща насаждане на съмнения и опасения по отношение на западните ваксини, даде обратен ефект, тъй като ежедневният брой на смъртните случаи в Русия нарасна до рекордни равнища, посочи в доклад ЕС.

Столицата Москва въведе първите допълнителни антиковидни мерки от лятото насам, по-специално задължителна ваксинация на 80 процента от служителите в сектора на услугите спрямо 60 процента досега. Предвиждат се нови затваряния заради КОВИД-19 от 28 октомври, заяви кметът Сергей Собянин.

Новите случаи на КОВИД-19 в НИДЕРЛАНДИЯ скочиха с 44 процента през седмицата до 17 октомври, което принуди няколко болници в страната да намалят приема на обикновени пациенти, за да посрещнат растящия брой заразени с коронавирус.

Броят на новозаразените стигна най-високи нива от края на юли и нараства от седмици, след като миналия месец Нидерландия смекчи множество мерки за социална дистанция. Това принуди някои болници да спрат плановите операции и да ограничат хирургическите интервенции само до най-сериозните случаи, главно в райони, където нивата на ваксинация са ниски. По официални данни 83 процента от пълнолетните в Нидерландия са напълно ваксинирани.

ИРЛАНДИЯ ще отвори нощните клубове за пръв път от март 2020 г., но отложи плановете за премахване на почти всички антиковидни ограничения поради ръста на новите случаи в страната, която може да се похвали с едно от най-високите нива на ваксинирани срещу КОВИД-19 жители.

След като наложи един от най-строгите локдауни в Европа, ирландското правителство се надяваше да вдигне повечето ограничения тази седмица, включително задължителното спазване на физическа дистанция и изискването за представяне на ваксинационни сертификати за посещаване на барове и ресторанти.

Вместо това тези, а и други рестрикции бяха удължени до февруари.

Ирландия е постигнала едно от най-високите нива на ваксинирани в Европа, като 92 процента от пълнолетното население е напълно имунизирано. Страната обаче е на едно от челните места в Европа и по заболеваемост от КОВИД-19 с над 400 случая на 100 000 жители на двуседмична база.

ЛАТВИЯ въведе локдаун от 21 октомври до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус. Страната е на първо място в света по равнище на заразените, каза пред репортери здравният министър Даниел Павлютс.

За времето на локдауна се затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. След това локдаунът ще бъде облекчен само за ваксинирани.

Здравната система е в опасност, заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш, сочейки като причина за скок в хоспитализациите процента на ваксинираните - един от най-ниските в Европейския съюз.

ИСЛАНДИЯ съобщи, че планира през ноември да премахне всички действащи ограничения срещу коронавируса, ако равнището на заразените остане ниско. Целта е от 18 ноември да се сложи край на всички рестрикции върху обществения живот, каза здравната министърка Свандис Сваварсдотир.

В Исландия 89 процента от населението на възраст от 12 години нагоре са напълно ваксинирани.

Част от ограниченията започнаха вече да отпадат - увеличен е например от 500 на 2000 души разрешеният брой на участниците в различни прояви. Освен това те вече няма да са длъжни да носят предпазни маски. Ресторанти, барове и нощни клубове ще бъдат отворени до по-късно.

Милиони хора в САЩ ще могат скоро да получат бустерни дози, като имат право да изберат която искат ваксина, без значение коя ваксина са получили първоначално, информира в. "Вашингтон пост".

Администрацията разреши поставянето на бустерни дози от всяка от трите одобрени в САЩ ваксини. Милиони американци обаче все още не са получили първата си доза ваксина срещу коронавируса. Здравните власти не направиха препоръки за конкретни комбинации или за поставяне на нова доза от същата ваксина.

Поставянето на бустерни дози може да започне още в края на седмицата. Очаква се следващата седмица здравните власти да започнат дискусии дали да бъдат ваксинирани с препарат на Пфайзер деца, навършили 5 години.

БРАЗИЛИЯ започва работа за установяване и наказване на виновниците за широкото разпространение на КОВИД-19 в страната, довело до над 600 000 смъртни случая, с което страната се озова на седмо място по брой на жертвите на глава от населението.

Списъкът на отговорните за стратегията за "стаден имунитет" е дълъг - и на първо място в него е посочен президентът Жаир Болсонаро, показва доклад на разследваща комисия в бразилския Сенат.

В документа са посочени 66 физически и 2 юридически лица, отговорни за действия и разпространяване на дезинформация. Според него държавният глава може да бъде подведен под отговорност за множество престъпления, включително престъпление срещу човечеството, свързано със забавено закупуване на ваксини и лекарства, съчетано с омаловажаване на опасността от коронавируса.

Болсонаро заяви в отговор, че не е виновен в нищо и от самото начало е правил това, което трябва.

В ИНДИЯ в четвъртък бе поставена милиардната доза ваксина срещу КОВИД-19. Много хора в страната обаче не са инжектирани с втора доза в необходимия срок въпреки достатъчните запаси - над 100 милиона дози, съобщи Делхи. Това се случва на фона на спад в броя на новозаразените до най-ниските нива от началото на март.

Въпреки ниския брой заразени властите призовават хората да се ваксинират бързо, още повече че сега в Индия е сезонът на фестивалите, когато са по-чести семейните събирания и масово се пазарува, а това повишава риска от разпространяване на заразата.

Почти три четвърти от 944-те милиона пълнолетни жители на Индия са инжектирани с поне една доза, но само 31 процента са напълно ваксинирани.

САУДИТСКА АРАБИЯ започна да смекчава ограниченията срещу КОВИД-19 - носенето на предпазни маски на лицето вече не е задължително на открито.

Мюсюлмански поклонници в Голямата джамия в свещения град Мека бяха видени да се молят рамо до рамо след отмяната на задължението да се спазва дистанция за първи път от появата на пандемията в началото на миналата година.

През последните месеци 34-милионна Саудитска Арабия отчете значителен спад на случаите на зараза с КОВИД-19 на фона на кампанията за масова ваксинация.

Индивидуални туристи, ваксинирани срещу КОВИД-19, ще могат от другия месец отново да посещават ИЗРАЕЛ, съобщи правителството.

Това ще стане в рамките на ново облекчаване на здравните мерки, засягащи режима за влизане на чужденци, въведен след избухването на пандемията.

Изцяло ваксинирани пътници от редица страни могат вече да влизат в СИНГАПУР без задължителна карантина - градът държава смята занапред да живее с коронавируса.

Месеци наред Сингапур прилагаше стратегия под наслов "нула ковид" - затвори границите, интензивно тестваше населението и въвеждаше карантини според развитието на епидемията.

През септември градът отвори коридор за пътниците, пристигащи от Бруней и Германия. Влизането вече е свободно и за жители на Великобритания, Канада, Дания, Франция, Италия, Нидерландия, Испания и САЩ, а на 15 ноември в списъка ще бъде добавена и Южна Корея.

След като са вече изцяло ваксинирани над 80 на сто от местните жители, властите на богатия международен финансово-търговски център смятат да възстановят икономиката.

ЕГИПЕТ обяви, че неваксинираните срещу КОВИД-19 държавни служители няма да имат достъп до работните си места след 15 ноември, освен ако не представят Пи Си Ар тест всяка седмица, съобщи печатът в страната. Взето е и решение неваксинирани граждани да нямат право да влизат в правителствените сгради от 1 декември.

Отменя се противоепидемичната мярка, с която през март 2020 година бяха затворени помещенията за ритуално измиване в джамиите. Министърът на здравеопазването Хала Зайед информира, че страната вече разполага с 63,2 милиона дози ваксини на различни фирми. До края на октомври се очакват нови доставки, страната ще произвежда седмично и по два милиона дози по лиценз, а в събота пристигна дарение от САЩ - 1,6 милиона дози.

По думите на Зайед, до момента в Египет са поставени 31,7 милиона дози. За да увеличат темпото, властите планират да открият ваксинационни центрове на гарите и на спирките на метрото, в съдилищата, църквите и джамиите. Целта е до края на годината да бъдат ваксинирани 40 процента от 102-милионното население.

Хиляди деца се върнаха в училищата в Сидни, слагайки край на няколко месеца на дистанционно обучение, след като най-големият град в АВСТРАЛИЯ смекчи допълнително антиковидните мерки благодарение на ускорената ваксинация.

Отпадна задължението за носене на маски в офисите, а хората вече ще могат да се събират на по-големи групи в къщи и навън, след като щатът Нов Южен Уелс, в който се намира Сидни, отчете през уикенда, че напълно е ваксинирал 80 процента от населението над 16-годишна възраст.

Големите градове в Австралия променят стратегията си и планират вече да живеят с вируса, макар служители да предупредиха, че това ще увеличи броя на заразените с КОВИД-19.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ регистрира тази седмица най-голям дневен брой новозаразени от началото на пандемията, след като огнищеe на заразата в най-големия град се разрасна и властите настояха за засилване на темповете на ваксиниране като единствен изход от двумесечния локдаун в Окланд.

Здравните власти регистрираха във вторник 94 нови случая, което надхвърля 89-те, отчетени два пъти в началото на пандемията преди 18 месеца. Повечето от новите случаи са в Окланд, но има и други 7 в съседния район Уайкато. Много от тях са установени у сравнително млади хора.

Досега Нова Зеландия успяваше да се справи с огнища на заразата чрез налагане на строги ограничения, агресивно проследяване на контактни лица и изолацията носителите на заразата. Но този подход се оказа недостатъчен при по-заразния Делта вариант.

Правителството вече е разяснявало колко е важно 90 процента от населението над 12-годишна възраст да бъде ваксинирано, включително голям брой от коренното население маори, особено тежко засегнато от заразата. Засега тази цел не е достигната - 85 на сто от подлежащите на ваксиниране са получили поне една доза, а напълно ваксинираните са 67 на сто. Тези числа са по-ниски сред маорите.