Рашков върна арестуван полицай за шеф на столичния КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10314943 www.24chasa.bg
Тенчо Тенев

Тенчо Тенев отново е началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР

Бойко Рашков е върнал начело на столичната Пътна полиция арестувания през май бивш шеф на отдела Тенчо Тенев. Това става ясно от заповед за преназначаването на полиция, разпространена от Института за пътна безопасност. От МВР потвърдиха за рокадата.

Тенев бе задържан на 10 май и обвинен в държане на 554 патрона в дома си в с. Крум, както и престъпление по служба. Според разследващите той е нарушил вътрешните правила в МВР за сключване на договори за дарения. В периода от февруари до 28 април полицаят получил безвъзмездно от община Асеновград нови камери за сградата на РУ - Асеновград, и 4 гуми за служебната “Лада Нива” на обща стойност 10 500 лева. По това време Тенев вече бе шеф на Охранителна полиция в районното, след като година по-рано го преместиха там от столичния КАТ, чийто началник бе от 2014 година. В МВР обаче даренията минават за одобрение през специална комисия. По неофициална информация полицаят е задвижил процедурата, но е получил дарението преди разрешението. Затова е обвинен, че е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват РУ - Асеновград, с камери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на патрулките.

След като го задържаха за 72 часа, от прокуратурата освободиха Тенев срещу гаранция от 10 000 лв. Държавното обвинение обаче не поиска отстраняване от длъжност, затова сега Рашков само е преназначил полицая, без да има правна пречка. Тенев може да остане на поста до догодина, когато навършва 60 години. Това е пределната възраст за работа в МВР.

Това е второто завръщане на Тенев в столичния КАТ. Той бе освободен от длъжност по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Полицаят обаче заведе дело, което спечели и през 2014 г. бе върнат в Пътна полиция, първо като зам.-шеф, а в последствие и като началник.