Китай планира да построи повече национални паркове

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315045 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китай ще изгради повече национални паркове във важните екологични райони, сред които Цинхай-Тибетското плато, басейните на реките Хуанхъ и Яндзъ, както и крайбрежието, заяви директорът на Института за изследване на националните паркове Тан Сяопин по време на пресконференция, пише Радио Китай.

Проектът премина от пилотна във фаза на строителство с изграждането на първата партида от паркове, каза още той.

Китай обяви официално старта на изграждането на първите пет национални парка на 15-ото заседание на Конференцията на страните по Конвенцията за биологичното разнообразие (COP15), които обхващат площ от над 230 000 кв.км и близо 30% от ключовите видове диви животни в страната. Това са паркът „Сандзянюн“ в Цинхай-Тибетското плато, планината Уи в провинция Фудзиен, националният парк за панди в Съчуан, националният парк за тигри и леопарди в Провинция Дзилин, както и тропическата дъждовна гора в провинция Хайнан.

Тан Сяопин обясни, че националните паркове ще бъдат разделени на основни защитени и общи контролни зони. Първите ще бъдат отворени само за научни изследвания, мониторинг и други дейности, а вторите за обществеността.

През 2013 г. централното правителство предложи до 2020 г. да бъде създадена единна система за управление на националните паркове. През 2015 г. бе одобрено строителството на 10 пилотни национални парка, за да се проучи допълнително управлението на всички съоръжения.