Възстановяването на законния статут на Китай в ООН е от особено значение за света

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315085 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Законният статут на Китай в ООН бе възстановен точно преди 50 години, което е от особено значение както за страната, така и за организацията, каза пред медии постоянният представител на Китай в ООН Джан Дзюн, пише Радио Китай.

През последните 50 години Китай постигна големи успехи в развитието си, изигра важна роля в международните дейности и даде своя принос за световния мир и развитие. За да се отбележи това важно историческо събитие, в страната се организират различни мероприятия, например на 25 октомври в Пекин ще се проведе специална церемония по този случай, каза Джан Дзюн.

50-тата годишнина е нова отправна точка за сътрудничеството между Китай и ООН. В бъдеще Китай ще поддържа твърдо многостранността, ще защитава целите и принципите в Хартата на ООН и ще подкрепя важната роля на организацията в глобалните дейности. Китай придава голямо значение на обединението и сътрудничеството с останалите страни и занапред ще работи с тях в справянето с глобалните предизвикателства, като пандемията от новия коронавирус, изменението на климата и други, ще играе своята уникална роля като голяма държава, ще защитава справедливостта, ще насърчава политическото и дипломатическо разрешаване на споровете, ще се противопоставя на хегемонията и ще положи усилия ООН да се развива във вярната посока, подчерта още Джан Дзюн.