Великобритания съкращава срока преди третата доза на COVID ваксината

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315141 www.24chasa.bg
Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Третата бустер доза на ваксината срещу COVID -19 за милиони британци може да бъде изтеглена по-напред от необходимите 6 месеца след втората в опит на министрите да съживят ваксинационната програма и да избегнат налагане на ограничения.

Над 234 000 души са били инжектирани с бустер ваксина само за един ден в четвъртък, което е рекорд, показва националната статистика. Общо броят на британците с трета доза достигна 4,7 милиона, съобщи БНР.

Правителството обаче отчита, че този процес трябва да се насърчи и ускори и до момента отказва да върне старите ограничения за обуздаване на пандемията на фона на също рекордния брой заразявания през последното денонощие от над 52 000.

Ето защо властите започнаха активна кампания за насърчаване на възрастовата група от 12 до 17 години да се ваксинира, както и за съкращаване на периода от 6 месеца на 5 месеца преди поставяне на бустер ваксина.

Бустер дозите са на разположение за хората над 50 години след вече получени две дози, а също за здравните работни на първа линия, обитателите на старчески домове и всички, чието здраве е изложено на голям риск.

Правителството е обвинявано напоследък в забавяне на ваксинационната програма.

Изпълнителният директор на Националното здравеопазване в Англия Алисън Притчард заяви тази сутрин за Би Би Си, че няма забавяне в изпращането на повиквателните за трета доза и че проблемът е в хората, които не бързат да се ваксинират.

От Асоциацията за национална грижа обаче изнесоха данни, че никой не е контактувал с уязвимите обитатели на много домове за социални грижи.