Литва иска ново споразумение за миграцията в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315443 www.24chasa.bg
Гитанас Науседа Снимка: Ройтерс

Настояват и за ограда по границите с Беларус

Литовският президент  каза днес, че Европейският съюз трябва бързо да преразгледа законите си за предоставяне на убежище и да издигне ограда, за да създаде краткосрочна защита от Беларус, който "използва като оръжие" миграцията и изпраща бежанци на границата си с три страни от евросъюза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Трябва да обсъдим и поставянето на физическа ограда на физическата граница, което е една крайно необходима краткосрочна мярка", каза Науседа при пристигането си в Брюксел за втория ден от срещата на лидерите на страните от ЕС, които отдавна са разделени в позициите си как да се справят в миграцията.

"Никой не знае какво ще се случи утре. Може би ще има три, четири или пет хиляди мигранти по границата, които се опитват да я пресекат на различни места... Трябва да бъдем решителни", заяви литовският президент.

Белгийският премиер Александер де Кро от своя страна заяви, че всички държави в Европейския съюз трябва да действат солидарно, за да могат да се справят с нарастващия мигранстки натиск и да помогнат на нуждаещите се.

"Солидарността трябва да е двустранна. Посланието до южните страни е ясно - укрепете границите си и ние ще проявим солидарност с вас чрез финансиране на по-добра защита на външните ви граници", заяви де Кро преди началото на заседанието в Брюксел. "Но солидарността трябва да мине и по другата посока, защото не може няколко държави да поемат всички усилия по приемането на хора, които се нуждаят от помощ. Затова, за да работим на европейско равнище, ние всички трябва да проявим солидарност", добави белгийският премиер.

Темата за миграцията, в това число от Беларус в балтийските републики и Полша, е една от основните теми през днешния втори ден от заседанието на Европейския съвет, отбелязва ТАСС. Всички страни членки споделят гледната точка на Брюксел, че активният мигрантски поток от територията на Беларус е форма на хибридна атака от страна на Минск.