20 милиона по света преминаха на IQOS

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315494 www.24chasa.bg

Бездимните алтернативи вече генерират близо 30% от общите нетни приходи на Филип Морис Интернешънъл

Броят на потребителите на устройството за нагряване на тютюн IQOS вече са нараснали до общо 20,4 милиона по целия свят, от които 73% са преминали изцяло на него и са спрели цигарите. Увеличават се и пазарите, на които Филип Морис Интернешънъл предлага водещата си бездимна платформа - те достигат вече общо 70, сред които са и последните присъединили се - Египет, Норвегия и Исландия. Това става ясно от публикувания доклад с последните финансови резултати на компанията за третото тримесечие на 2021 год.

Лидерът в трансформацията на тютюневата индустрия Филип Морис Интернешънъл  отбелязва напредък в изпълнението на визията си за бъдеще без дим, отчитайки ръст от 33% на нетните приходи от продуктите без дим. Бездимните алтернативи вече генерират близо 30% от общите нетни приходи на Филип Морис Интернешънъл, като за сравнение те са били 23% през същия период на 2020 г. Обемите на доставки на нагреваемите тютюневи изделия за последния период са нараснали с 24%, а тези на конвенционалните и бездимните изделия общо с 2.1% спрямо същия период миналата година или с 1.5% от началото на годината. Все повече пълнолетни пушачи избират да преминат на IQOS, като обемите на доставки на нагреваемите изделия вече представляват 13% от общите обеми на доставки, което е сериозен ръст, сравнено със само 5% през 2018 г.

Това води и до по-високия пазарен дял на нагреваемите тютюневи изделия на всички пазари извън САЩ, на които се предлага IQOS, който в момента достига до 6.8%. Отчитайки възходящата тенденция, от ФМИ прогнозират сериозно увеличение на общите си обеми на доставки на бездимни изделия и конвенционални цигари в края на годината.

Компанията обяви ръст на общите си нетните си приходи от 7.6% през последното тримесечие, достигайки до 8,12 млрд. долара, въпреки ограниченията във веригата за доставки, наложени от пандемията. В резултат нетната печалба на акция нарасна до 1,58 долара, което надвишава прогнозите на анализаторите за 1,55 долара.

Ръстът при бездимните изделия се дължи на доброто представяне на устройството за нагряване на тютюн IQOS по света и нарастващия брой пълнолетни пушачи, които го предпочитат, както и на силния старт на най-новия модел IQOS ILUMA, който бе пуснат наскоро на пазара в Япония, отбелязват от компанията.

„Затвърждаваме увереността си в постигането на целите за растеж за периода 2021 – 2023 г., въпреки потенциалните ограничения за доставки на устройствата, които биха могли да се наблюдават в първата половина на 2022 г. и да забавят темпа на растеж на нови потребители на IQOS“, заяви главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак.

Растеж в нови сфери, извън никотина и тютюна

В началото на годината компанията заяви, че ускорява хода на трансформацията си към бъдеще без дим, както растежа в нови сфери извън тютюна и никотина. В резултат през последните няколко месеца Филип Морис Интернешънъл пристъпи към придобиванията на няколко фармацевтични компании –датската Fertin Pharma, американската OtiTopic и британската Vectura.

Компанията планира до 2025 г. да генерира приходи от поне 1 млрд. долара от производството и комерсиализацията на нови продукти извън тютюна и никотина – модерни терапевтични изделия и продукти за по-добър живот за орален прием или инхалиране.

Първите действия започнаха през юли, когато водещата тютюнeвa кoмпaния обяви предложението си за придобиване на Fertin Pharma. Фармацевтичната компания, базирана в Дания, се е специализирала в производството на лекарствени продукти и изделия за по-добър живот, базирани на системи за орален прием (таблетки, дъвки и други системи). Сделката по придобиването за 820 млн. долара приключи през септември.

През август ФМИ нaпpaви пopeднa cтъпкa в paзшиpявaнeтo нa пopтфoлиoтo cи в пocoкa тepaпeвтични пpoдyкти, които не са свързани с тютюна и никoтина. Международният лидер придоби aмepикaнcкaтa ОtіТоріс - кoмпaния, кoятo paзpaбoтвa мeдикaмeнти чpeз инxaлиpaнe. Tя e извecтнa cъc cвoя инoвaтивeн мeдикaмeнт зa лeчeниe нa ocтъp миoкapдeн инфapкт, кoйтo cъдъpжa aцeтилcaлицилoвa киceлинa и ce пpиeмa чpeз инxaлaция – лекарство в последен стадий на изпитване. Пъpвoнaчaлнитe peзyлтaти oт клиничнитe изпитвaния нa мeдикaмeнтa  coчaт, чe eфeктът му e знaчитeлнo пo-бъpз - 2 минyти чрез инхалиране в cpaвнeниe c 20 минyти пpи филмиpaнитe тaблeтки acпиpин зa дъвчeнe. Taзи cкopocт e бeз пpeцeдeнт и имa знaчитeлeн пoтeнциaл дa пoдoбpи знaчитeлнo cъcтoяниeтo пpи пaциeнти, пpи кoитo имa pиcк oт cъpдeчeн yдap, coчи мeдицинcкaтa cтaтиcтикa.

През септември ФМИ обяви финализирането на сделката по придобиване на 75% от дяловете на водещата британска фармацевтична компания за производство на инхалатори Vectura на стойност 1.2 млрд. долара. По повод на предложението за придобиване главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак коментира: „Развълнувани сме от критичната роля, която Vectura ще има в стратегията ни за растеж в сфери, извън тютюна и никотина.“