Албания изпраща два сателита в орбита за контрол на територията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315509 www.24chasa.bg
Премиерът на Албания Еди Рама.

Албания ще изпрати два сателита в орбита през следващата година, съобщи премиерът Еди Рама, цитиран от информационния портал Екзит. Сателитите ще бъдат използвани за контрол на територията и на границите на страната, съобщи БТА.

В сряда Рама публикува видео в профила си във Фейсбук, в което потвърждава, че сателитите вече се изработват. "Албания 1" ще бъде изстрелян през март 2022 г., а "Албания 2" през юни.

За първи път премиерът обяви намеренията си миналата седмица в парламента, с което предизвика подигравки от опозицията.

По-рано тази година министърът на вътрешните работи Бледи Чучи обяви планове за увеличаване на видеонаблюдението чрез допълнителни камери и дронове. Думите на Рама в парламента оставят да се разбере, че сателитите ще бъдат част от този план.

Албанската ситуация е особена, защото въздушното пространство на страната се наблюдава от италианската финансова полиция с цел борба с отглеждането на канабис. Освен това албанските граници са охранявани от европейската гранична служба Фронтекс.

Засега Рама и правителството му не са дали повече информация за употребата на сателитите или за начините на финансирането им. "Албания в орбита - невероятно, но е истина", казва Рама във видеото си във Фейсбук.