Комисията за защита от дискриминация: Здравният министър да прецизира заповедта си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316184 www.24chasa.bg
Досущ като минисъдебна зала изглежда заседателната в КЗД. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон.

Това се казва в становище на Комисията за защита от дискриминация във връзка с приетите нови мерки на национално ниво. Комисията обръща внимание и препоръчва да се спазват антидискриминационното законодателство и принципът на равно третиране.

КЗД подчертава, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка.

КЗД препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.