Имена на 28 младежи издълбани на мраморна плоча в Хераклея Синтика

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316578 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХЕОЛОГИЯ БУЛГАРИКА

Нов надпис върху мраморна плоча излезе при проучването на форума в античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Това е третият изцяло запазен надпис, открит тази година, съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

Д-р Николай Шаранков от СУ "Св. Климент Охридски" и НАИМ-БАН успя да разчете текста, издълбан върху мрамор, на който има списък с имена на 28 младежи, приети в местната ефебска организация, съобщи "Археология Булгарика".

Ефебската институция е система за задължително спортно и военно обучение на младежите след 18 години, обяснява доц. Вагалински. Желаещи да преминат ефебско обучение, се явявали пред специална комисия, и тези, които били одобрявани, полагали клетва, а списъкът с имената им бил излаган на градския площад. Ефебите взимали участие в официалните празници и особено в организацията и провеждането на спортни състезания.

28-те имена в надписа са тракийски, гръцки и римски, твърди д-р Шаранков. Дванадесет от младежите са с тракийски лични или бащини имена. Траки вероятно са и шестимата младежи с най-разпространеното в региона на Средна Струма име Пир/Пирий, добило популярност, тъй като било възприемано като свое и от траките, и от елините.

По-малко на брой са гръцките имена. Има и съчетаване на гръцки и тракийски.