Николина Ангелкова: С абдикацията на кабинета “Радев” да помогне на бизнеса в ковид кризата протестите останаха единствената възможност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316710 www.24chasa.bg

Новите политически проекти приличат на приказка с неочакван край

Николина Ангелкова е втора в листата на ГЕРБ-СДС за 26-и МИР - София-област. Преди това е била депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото народно събрание. Кариерата ѝ в изпълнителната власт започва като заместник-министър на МРРБ (2011-2013). След това е служебен министър на транспорта (2014) и министър на туризма в две правителства на Бойко Борисов (2014-2017 и 2017-2020). Възпитаник на Harvard Business School по програмата за ръководни кадри “Развитие на лидерски умения”. Преди това е магистър по право в УНСС, където завършва с грамота за отличие. Притежава специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, регионална политика и управление от Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. През 2014 г. е избрана сред 214-те млади световни лидери от общността на младите световни лидери към Световния икономически форум в Давос, а 2 г. по-късно е наградена от президента на Италия с най-високото отличие за чужденци – Stella di Italia.
Владее английски, италиански, испански, френски и руски език. Омъжена, с едно дете.

- Г-жо Ангелкова, като бивш дългогодишен министър на туризма как ще коментирате протестите на целия туристически бранш срещу въвеждането на зелените сертификати? Тази седмица имаше протест на работодатели, синдикати и заведения, дори бе блокирана емблематичната локация Орлов мост. За следващата седмица е обявен такъв на туроператорите.

- След абсолютната абдикация на служебното правителство да помогне за решаване на проблемите на бизнеса, породени от COVID кризата, протестите останаха единствената възможност. Те не са политически, както се опитват да внушат управляващите, а са следствие от политическото и управленското безсилие на кабинета “Радев”. За да е ясно, целият туристически сектор - хотели, заведения, туроператори, транспортни туристически фирми, екскурзоводи, планински водачи и организатори на събития, е най-засегнат от кризата. Туроператорите в момента отново са в тотален локдаун. За година и 8 месеца в този бранш няма и ден нормалност в работата, а само стремеж за оцеляване, който управляващите продължават да възпрепятстват. Стотици хиляди работодатели и работници всеки ден са изправени пред предизвикателството да запазят бизнеса си и работните си места. Тук

говорим за човешки

съдби и за каузата

“български туризъм”

Именно хората, които работят в сектора, са лицето на България пред света, а сега изглежда сякаш родината им се отнася с пълно пренебрежение към тях.

- Колко точно е засегнат туристическият сектор от рестрикциите? Защото мненията са полюсни – от една страна, имаше силно лято без рестрикции и въпреки това недоволство и оплаквания на бизнеса?

- За туристическия бранш предвидимостта и възможността да се планира дългосрочно е от ключово значение както за бизнеса, така и за работещите в него. Промените в изискванията за работа от днес за утре, които наблюдаваме от страна на управляващите, не само не помагат на сектора да се стабилизира, но основно пречат.

Това силно лято, както вие го наричате, бе абсолютно обезсмислено от високите цени на тока, които се допуснаха от служебния кабинет. Българският туристически бизнес тази година реално е работил през месеците юли и август. При цена на промишления ток от 500-600 лв. на мвтч с тези два месеца работа бизнесът трябва да обезпечи цяла година разходи.

Инфлацията непрекъснато расте, а оттам и цените на всички стоки и услуги, което води до още по-големи разходи. Без компенсации, без подкрепа от страна на държавата. С всичко това си представете и проблема с кадрите, които заради дългите месеци на локдаун се пренасочиха към други сектори. Управляващите в момента целят да омаловажат кризата в сектора. Не трябва да позволяваме на хора, които предизвикват само хаос в държавата, да загубят още ценно време на България и българите! Трябва бързо и ефективно да преодолеем последствията от служебното управление на Румен Радев.

- И все пак има мерки и държавно финансиране за бизнеса, включително заложено в актуализацията на бюджета от последното Народно събрание.

- Последното Народно събрание бе превърнато в блицкриг. Партии, обявили себе си за такива на промяната и изградени от добре познати стари лица, употребиха трибуната на парламента за лични цели и вендета. Дори в актуализацията на бюджета прозираха популистки цели и втори план на определени групи да станат атрактивни за избирателите, знаейки, че вървим към поредни нови избори. Въпреки късия живот на това събрание единствено групата на ГЕРБ-СДС работи конструктивно за поставянето на важните за хората приоритети в дневния ред на парламента.

Ние предложихме 70 млн.

лева за подпомагане

на всички туристически

предприятия

със средства за оборотен капитал за покриване на разходите, както и за възстановяване на парите на клиентите на туроператорите. Служебният министър на туризма отказва да подготви постановление, за да може да се гласуват условията тези пари да стигнат до бранша, и отново търси оправдание в Народното събрание и нужда от законови промени. Тук е съвсем резонно да се зададе въпросът дали служебният кабинет иска и прави всичко възможно тези средства да достигнат до бизнеса, или си търсят несъществуващи причини да поставят сектора на колене. Отговорът ясно се вижда от бездействието на ръководството на Министерството на туризма и всекидневните протести от страна на туристическия сектор. 

- Вие сте областен координатор на ГЕРБ за София-област и втора в листата на коалиция ГЕРБ-СДС. Как се отразяват рестрикциите на кампанията за изборите през ноември?

- Преодоляваме предизвикателствата, защото, когато има желание, винаги се намира начин. Така например в неделя, на 24 октомври, ще представим листата на ГЕРБ-СДС за общините Челопеч, Пирдоп, Копривщица, Антон, Златица, Чавдар и Мирково чрез онлайн среща с избирателите. По-притеснителни са разнопосочните сигнали, които служебният здравен министър дава относно изискването за зелен сертификат. Само преди дни кандидатът за президент Румен Радев поздрави Стойчо Кацаров за усилията, които полага за справяне с кризата. Ако се стигне до изискване за сертификат за упражняване на правото на вот от страна на гражданите, това е целенасочено погазване на конституционните им права. Но Румен Радев явно има двойствен стандарт, що се отнася до конституцията, съдейки по практиките му за приемане на лица с двойно гражданство за членове на назначен от него служебен кабинет.

- Кампанията за вота за президентските избори също напредва. Активистите на ГЕРБ припознават ли кандидата Анастас Герджиков?  

- Ще ви цитирам разговор, който проведохме със симпатизанти в Своге в третия ден от кампанията, и обратната връзка беше, че подкрепата на ГЕРБ за

кандидатпрезидентската

двойка проф. Герджиков

и полк. Митева е

най-правилното решение

Особено като антипод на Румен Радев и Илияна Йотова. България се нуждае от държавници и силни личности, които имат куража и волята да бъдат обединители на нацията и работещи за националните каузи. Такъв е профилът на проф. Герджиков, с когото съм имала възможност да работя в периода, докато бях министър на туризма. Професионалист и лидер, който няма нужда да размахва юмруци, което е опасно за демокрацията. Няма да скрия, че изключително симпатизирам на Невяна Митева и мисля, че съвместява всички качества да бъде следващият вицепрезидент на Република България.

- На миналите избори се появи новата политическа формация “Има такъв народ”. Сега - нов политически субект “Продължаваме промяната”. Това притеснява ли ви?

- Настоящият нов проект много ми прилича на красива приказва с неочакван край. Моите уважения към симпатизантите на т.нар. нови партии, но апелирам да бъдат по-бдителни към заявките и обещанията.

30 години демокрация

трябва да са ни научили,

че когато нещо изглежда

много хубаво в политиката,

то невинаги отговаря

на реалностите

В този смисъл няма нищо притеснително в новите формации, те трябва да са притеснени, че имат какво да доказват. ГЕРБ вече сме доказали, че можем да управляваме държавата устойчиво и по време на най-големите кризи.

 Избори за Президент и Вицепрезидент и за Народни представители на 14.11.2021 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.