ЦИК до Стефан Янев: Нов договор със склада или ще изхвърлят машините на улицата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316777 www.24chasa.bg
Складът, в който се съхраняват машините за гласуване

На 1 ноември машините, с които ще се гласува на президентските и парламентарните избори на 14 ноември, може да се окажат на улицата. Това стана ясно на днешното заседание на Централната избирателна комисия.

Причината е, че договорът на “Сиела Норма” за наем на склада, в който се съхраняват устройствата, с “Карго партнер” е изтекъл на 30 септември.

“Тъй като до момента няма сключен нов договор за наем на склада, от “Карго партнер” ни уведомяват с писмо, че при липса на такъв ще изнесат машините пред склада на 1 ноември, за да могат да ползват помещението за други цели”, обясни Емил Войнов.

Затова ЦИК реши да изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев, в което настоява за спешно предприемане на мерки от правителството за сключване на нов договор.

Това е второ писмо, което комисията праща до служебния кабинет за проблема. Първото е било през септември, но до момента не са предприети действия, стана ясно на заседанието.

Складът, в който се съхраняват машините за гласуване, се намира близо до летище София.

Там се пазят 11 237 устройства за гласуване. От петък 280 от тях бяха изпратени на всички районни избирателни комисии, за да направят разяснителна кампания сред избирателите. До края на месеца у нас трябва да пристигнат и още 1600 машини, които ЦИК купи, за да може на вота на 14 ноември да има по две устройства за гласуване в 2119 секции, в които на предишните избори са гласували поне 320 души.

Както вече “24 часа” писа, е-бюлетината за президентските избори ще е на 2 страници, а тази за народни представители - на три.