Разхождат 2 пъти машини до Гърция, а няма да има кой да гласува на тях (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316801 www.24chasa.bg
Иван Кондов КАДЪР: БНТ

ЦИК мисли днес дали да не заличи някои от задължителните секции

Машини ще пътуват два пъти от България за Гърция и обратно на предстоящите избори, без да има кой да гласува на повечето от тях.

За това предупредиха от Министерството на външните работи, което организира вота зад граница.

Проблемът е заради недомислица в ударно приетите от 45-ото народно събрание промени в Изборния кодекс. Според тях секции извън страната се разкриват автоматично на места, където са гласували не по-малко от 100 души на избори в последните 5 г.

На извънредния вот на 11 юли в Гърция бяха открити 32 секции, много от които на курортни острови като Лимнос, Тасос и Левкада, където българи бяха организарали почивката си. Сега тези секции ще бъдат отворени отново, като в някои заради броя на гласувалите, ще трябва да се сложат не една, а две машини. Освен това там ще трябва да се назначат и поне по 3-ма членове на СИК.

ЦИК ще определи окончателния брой на секциите и местата, в които ще се гласува извън страната, днес.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов вече коментира, че поради изискването за разкриване автоматично на секции се налага на 14 ноември да се отворят такива и в туристически дестинации. Ако на 11 юли е имало много българи там, то сега едва ли ще е така. Затова според Томов комисията ще разгледа всеки от казусите.

В Никити например, където на 11 юли гласуваха около 1400 българи, според изискванията на закона сега би трябвало да се разкрият поне 2 секции, и то с машинно гласуване. Причината е, че в секция може да има до 500 избиратели. Колко са тези случаи, ще стане ясно на заседанието на ЦИК.

Възможно е тези секции или да се заличат, или да бъде спазено законовото изискване, но на туристическите места да не се изпращат машини. Секциите с над 300 гласували на вота на 11 юли в Гърция са: една в Атина (522), Кавала (462), Неа Мудания (677), Неа Перамос (1093), Солун (541), Лефкада (335), Лимнос (383), Тасос (535), Ставрос (9608) и Патра (541).

МВнР е започнало разпращането на хартиените бюлетини в чужбина, но още не е получило машини от ЦИК, макар да са поискали това да стане поне 20 дни преди вота. Проблемен ще е и транспортът на устройствата преди евентуален балотаж на 21 ноември, предупреди постоянният секретар на министерството Иван Кондов.

“Много ни притеснява, че ЦИК обмисля варианта, вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече са там, да изпратим нови машини оттук. Правихме анализи и ако не получим машините до 16 ноември сутринта, не сме сигурни, че можем да ги осигурим навсякъде”, каза той. Кондов обясни, че машините трудно ще може да са готови още в понеделник след вота в неделя. А дали ще има балотаж, зависело и от резултатите от вота, които също няма да са готови тогава.

Освен това неработни съботи и графикът на фериботите в северните страни и Гърция правели доставката трудна за три дни.

За първи път на тези избори ще бъде отворена секция в Бахрейн. Между 130 -140 секции се очакват във Великобритания, а в Турция - между 115 и 125 секции.

Засега нито една държава не е поставила условие гласуващите да показват зелен сертификат или отрицателен тест в деня на вота. Но пък четири държави, сред които Германия и Швейцария, са настояли такива да представят членовете на СИК.