Украйна предлага на "Газпром" отстъпка от 50% за транзита на газ за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10317221 www.24chasa.bg
Природен газ Снимка: Архив

Украйна предлага на "Газпром" отстъпка от 50 процента за транзита на газ за Европа над установените в договора 40 милиарда кубични метра на година, които Украйна вече транспортира за Европа от Русия, казва украинският президент Володимир Зеленски в пратен по имейла коментар до Блумбърг нюз, предаде БТА.

Той добавя, че допълнителен капацитет също ще бъде на разположение на "Газпром". От компанията са отказали коментар.

"Украйна предлага този допълнителен капацитет на всички потенциални транзитни страни. Ние бихме искали да видим в качеството на клиенти всички европейски компании, но допълнителният капацитет е на разположение също и за Газпром. А отчитайки настоящите транзитни тарифи, то отстъпката, както предполагам, ще бъде 50 процента", казва Зеленски.

Той добавя, че Украйна дискутира предложение за доставка на газ с Берлин и Брюксел. "Очакваме те да предприемат стъпки скоро в практическите преговори по този въпрос, което е със сигурност важно и за цяла Европа".

"Украйна от своя страна гарантира специални антикризисни условия за транзит извън договорните обеми", допълва той. "Нека да го кажа ясно: Уверен съм, че ако ние не направим това сега, загубите за Европа тази зима ще бъдат огромни. Само бързи координирани действия могат да спрат тази криза", посочва Зеленски.

Кризата с газа в Европа се обостри тази есен, след като спотовите цени на започнаха стремително да растат и превишиха 1000 долара за 1000 кубични метра и почти достигнаха 2000 долара за 1000 кубични метра на фона на ниската запълненост на газовите хранилища, припомня ТАСС.

Руският президент Владимир Путин каза, че неговата страна е готова да увеличи доставките за ЕС през породилия полемика газопровод Северен поток 2, веднага след като той получи регулаторно одобрение, стъпка, която мнозина възприемат като шантаж, отбелязва Блумбърг.