SpaceX изстреля космическия си кораб, предназначен за полети до Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/10317250 www.24chasa.bg
СНИМКА: туитър/SpaceX

Илон Мъск е още една стъпка по-близо до Марс, след като компанията му SpaceX успешно изстреля за първи път прототипа си SN20 Starship, съобщи „Дейли Мейл“, цитиран от NOVA.

Starship е комбинация от ракета и космически кораб за многократна употреба, която може да превози до 100 души до Червената планета. Освен това тя е избрана от НАСА за основа на лунен модул, който ще отведе следващия мъж и първата жена на повърхността на Луната в рамките на програмата "Артемида" на космическата агенция.

Корабът Starship Serial Number 20 (SN20) се подготвя за орбитален полет и краткото изпитание се разглежда като важен етап в неговото развитие. То се състоя в базата на SpaceX близо до град Бока Чика в южната част на Тексас, и първоначално включваше изстрелване на един от двата гигантски двигателя Raptor на SN20.

SpaceX публикува видео от теста в Twitter, като написа: "Първо изстрелване на вакуумен двигател Raptor, интегриран на космически кораб Starship". Вакуумният Raptor е оптимизиран за работа в космоса, докато SN20 има и стандартна версия на морското равнище.

Комбинираната система ще се издига на височина 120 м, което я прави най-високата ракета в историята. След като достигне орбита, планът е SN20 да се върне на Земята край хавайския остров Кауай.

Мъск, главен изпълнителен директор и съосновател на SpaceX, е изчислил, че за да постигне много амбициозната си цел да изпрати един милион души на Марс до средата на 2020 г., неговите ракети Starship ще трябва да извършват около три полета на ден и общо 1000 полета годишно.

SpaceX е извършила няколко теста на 160-метровата горна степен на Starship, като последната, SN15, се приземи на стартовата площадка след кратък полет на голяма височина.

Една от ключовите цели на SpaceX е да гарантира, че ракетите Starship ще могат да се използват многократно, а при бъдещите тестове и двете степени ще се върнат на стартовата площадка, а не в океана.