От Русия и САЩ атакували системата ни за зелени сертификати

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318241 www.24chasa.bg

Хакери от Русия и САЩ са атакували системата, през която у нас могат да се изтеглят зелените сертификати за ваксинираните или преболедувалите коронавируса. Това става ясно от данни на "Информационно обслужване"  за географското разпределение на вчерашните атаки.

В последните 3 дни „Информационно обслужване“ е успяло да неутрализира над 400 враждебни кампании, съобщават от компанията.

"На моменти зловредният трафик към Националната здравно-
информационна система (НЗИС) надхвърли 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата. Безпрецедентната атака от типа „отказ от услуга“ (DDoS) към портала https://his.bg/ достигна в
пиковите часове между 30 до 80 млн. пакета в секунда, което затрудни достъпа на потребителите. Това е една от най-големите DDoS атаки, правени срещу България. Компанията е осигурила възможно най-
ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успя да отблъсне злонамерените атаки. Няма опити за пробив и намеса в системата, и изтичане на данни на потребители", казват още от "Информационно обслужване".

Най-много хакерски атаки е имало от Русия и САЩ, следвани от Бразилия, Украйна, Индонезия, Великобритания, Тайланд и Китай. (Виж първата графика.)

За последните три дни: 20, 21 и 22 октомври от системата са изтеглени 318 413 сертификата. За сравнение - от 1 до 19 октомври от системата са свалени 161 255. 

От "Информационно обслужване" отчитат и общият брой на издадените електронни рецепти досега - 7 315 819. В последния един месец най-много такива са издадени за периода 2 до 8 октомври - общо 353 181. От тях изпълнени са 319 435.

2,1 млн. е общият брой на електронните рецептурни книжки у нас, посочват още от компанията. През сайта пък са обработени над 17 млн. заявки. По данни на "Информационно обслужване" системата се използва ефективно от 8000 лекари и фармацевти.