Хърватите ще пътуват без визи до САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318534 www.24chasa.bg
Снимка: pixabay.com

Към 28 септември 2021 г. Хърватия е изпълнила всички необходими
двустранни споразумения за сигурност и е изпълнила необходимия процент на отказ за издаване на виза и е квалифицирана да влезе в програмата за отмяна на визи на САЩ, което означава, че хърваските граждани могат да пътуват до САЩ за бизнес и туризъм в повечето случаи без виза от 1 ноември 2021 година, съобщи Агенция Фокус.
От 1 ноември 2021 година хърватските граждани ще могат да пътуват до
Съединените щати без визи, след като получат одобрение от електронната
система за разрешение за пътуване (ESTA) онлайн. Пътуващите се насърчават да кандидатстват за ESTA най-малко 72 часа преди планираното пътуване.
Пътуващите без визи трябва да имат паспорти с вградени компютърни чипове и да получат ESTA, която понастоящем струва $ 14 и е валидна до две години за многократни пътувания до САЩ.
Пътуващите трябва да използват само официалния уебсайт на ESTA на адрес esta.cbp.dhs.gov.
Хърватските граждани, които желаят да пътуват в Съединените щати за повече от 90 дни, или които желаят да се занимават с дейности, изискващи други категории визи (например за работа или обучение в Съединените щати), все още трябва да кандидатстват за съответната категория виза. Хърватските граждани, на които е отказано ESTA, също трябва да кандидатстват за виза.
От всички страни в ЕС само гражданите на България, Румъния и Кипър се
нуждаят от визи за пътуване до САЩ.