Искат оставката на кипърския президент заради "Пандора пейпърс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318644 www.24chasa.bg
Никос Анастасиадис СНИМКА: АРХИВ

Опозиционни партии в Република Кипър настояват за оставката на президента Никос Анастасиадис заради разкритията на международното журналистическо разследване "Пандора Пейпърс", съобщи електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос", цитирано от БТА.

Името на президента беше споменато във връзка с адвокатска кантора, която е оказвала помощ на руски бизнесмен, получил кипърско гражданство. Според разследването адвокати са фалшифицирали документи и са прикрили собствеността на руския гражданин в офшорни компании. Кантората е бивша собственост на Анастасиадис и критиките са, че кипърският президент е разрешил името му да бъде използвано. Самият Анастасиадис отхвърли обвиненията, като заяви, че вече не е собственик и няма контрол над дейността на кантората.

През изминалата седмица Европейският парламент гласува декларация по случая с разкритата в журналистическото разследване информация. В декларацията поименно се споменава и кипърският президент.

Според опозицията на острова Анастасиадис трябва да подаде оставка, защото разкритията носят негативи за Никозия в критичен за кипърския въпрос момент, посочва изданието.