Черна гора даде убежище на руски милиардер, издирван от Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318675 www.24chasa.bg
Президентът на Черна гора - Мило Джуканович СНИМКА: Ройтерс

Черна гора е предоставила убежище на руски милиардер, който е издирван от Москва заради предполагаемата му роля в две убийства, съобщи днес неговият адвокат пред АФП.

Роденият в Азербайджан Телман Исмаилов, който в миналото предизвика гнева на руския президент Владимир Путин, бе арестуван по-рано този месец в Подгорица по международна заповед за арест, издадена от Москва, за да бъде екстрадиран.

Той бе освободен от ареста с решение на съд в Подгорица, след като министерството на вътрешните работи му предостави убежище тази седмица, съобщи адвокат Милош Вуксанович за АФП.

"Исмаилов получи международна закрила заради преследване в страната, която иска неговата екстрадиция по политически съображения", съобщи министерството.

Според публикации в местни медии Русия подозира Исмаилов, че е поръчал убийството на двама бизнесмени в Москва през 2016 г. срещу сумата от два милиона долара.

Адвокат Вуксанович каза, че клиентът му е "жертва на политическо и икономическо преследване в Русия".

Исмаилов е поискал убежище в Черна гора, където синът му Алекпер Исмаилов притежава казино, съобщи адвокатът и уточни, че молбата за предоставяне на убежище е била подадена преди ареста на Исмаилов.

Олигархът построи голям пазар в Москва, който бе критикуван, че не отговаря на стандартите за безопасност и продава фалшиви стоки.

По-късно, през май 2009 г., той откри луксозен хотел в Турция в присъствието на холивудските звезди Ричърд Гиър и Шарън Стоун. Това отново предизвика гнева на Путин, който изнесе тирада срещу контрабандата на стоки и хората, които стоят зад нея. Няколко месеца по-късно пазарът в Москва бе затворен, а Исмаилов напусна Русия, припомня АФП.